Gastronomia/handel 41

Gastronomia i handel w Szczecinie – nowości i zapowiedzi

P

rzełom miesiąca mamy, czyli to czas na kolejny odcinek nowości gastronomiczno-handlowych. Dziś w sporym wydaniu, jak zawsze spędziłem kilkanaście godzin na przygotowanie wpisu z tego cyklu. Jestem pozytywnie zaskoczony, w tym miesiącu mamy sporo informacji o nowych lokalach, gdzie będzie można dobrze (i zdrowo zjeść). Okej, zaczynamy i pozostajemy w temacie zdrowego jedzenia.

Aveppi – nowy catering dietetyczny w Szczecinie

Od niedawna w Szczecinie działa – znana dotychczas w innych miastach – firma Aveppi zajmująca się cateringiem dietetycznym. Usługa skierowana jest do osób, które cenią sobie dobrą jakość, zbytnio nie mają czasu na gotowanie, a chcą się zdrowo odżywiać. W ofercie znajdziemy również propozycje dla sportowców, miłośników aktywnego wypoczynku, a także dla osób, które chcą zgubić kilka kilogramów. Możemy zdecydować się na opcję „all day”, czyli zestaw pięciu posiłków lub wybrać „lunchbox”.

Dostawy odbywają się od poniedziałku do piątku, ale Aveppi dostarcza również wskazówki, jak zdrowo odżywiać się w weekendy oraz wtedy, kiedy nie mamy dostarczonych posiłków. Składniki zamawiane są u lokalnych dostawców, maksymalnie z 1-2 dniowym wyprzedzeniem. Soki i koktajle firma wykonuje sama.

Zestaw all day dla diety paleo. Źródło: aveppi.com

Zestaw all day dla diety paleo. Źródło: aveppi.com

Do wyboru są dwie diety: glikemiczna oraz paleo. Każdy zgłoszony formularz jest indywidualnie rozpatrywany, każdy klient pytany jest o swoje oczekiwania wobec diety, celów treningowych, problemów metabolicznych oraz nietolerancji pokarmowych. Dzięki temu pozwala to firmie Aveppi na dobranie odpowiednich posiłków i diety do konkretnej osoby. Wszystkie informacje znajdziecie na stronie aveppi.com lub na Facebooku.

Aveppi on board #szczecin #fit #health #food #foodporn #salad #chicken #test #diet #fitness #dosyta

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @szczecinblog

Stara Rzeźnia startuje w marcu

Znamy już termin otwarcia tego miejsca. Pod takimi nazwami funkcjonować będzie cały budynek oraz restauracja, która się w nim znajdzie. Według uzyskanych informacji lokal ma rozpocząć działalność podczas imprezy inauguracyjnej 21-22 marca.

Restaurację będzie prowadzić Dariusz Kunikowski, szef restauracji Zamkowa. Wystrój miejsca ma nawiązywać do klimatu morskiego, na podwyższeniu znajdować się będzie mesa kapitańska. Miałem okazję kilka dni temu zwiedzać przestrzenie Starej Rzeźni (w tym restauracji), do dyspozycji jest sporo miejsca. Mocno trzymam kciuki za to miejsce i powodzenie Starej Rzeźni. Cały czas wierzę, że jest to początek rozwoju Łasztowni w kierunku, na który wszyscy czekamy.

Jednak z klimatycznych uliczek przy Starej Rzeźni na Łasztowni.

Jednak z klimatycznych uliczek przy Starej Rzeźni na Łasztowni.

Czy wiesz, co jesz?

W restauracjach od niedawna istnieje wymóg informowania swoich klientów o składzie serwowanych dań, w szczególności o zawartych w nich alergenach. Od 13 grudnia 2014 r. obowiązuje nowe rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Europy dot. właśnie tej sprawy, a z początkiem stycznia rozporządzenie Ministra Rolnictwa doprecyzowuje je w Polsce. Wszyscy klienci muszą być informowani, nie tylko ci, którzy o to poproszą.

Szczerze mówiąc, to nie widziałem w Szczecinie masowych zmian menu, ciekawi mnie, czy wszyscy restauratorzy wiedzą, że takie prawo zaczęło obowiązywać. Docelowo za brak takich informacji w karcie, Sanepid ma wystawiać mandaty, choć na razie wręcza jedynie upomnienia.

Jeśli znacie kogoś, kto prowadzi gastronomię, dla pewności podeślijcie mu ten wpis, może dzięki temu zaoszczędzi kilka złotych, a jego klienci (nie tylko ci zaznajomieni z ustawą), docenią wprowadzone zmiany.

Niektóre restauracje mogą mieć nie lada problem, jak dostosować menu do nowych wymagań.

Niektóre restauracje mogą mieć nie lada problem, jak dostosować menu do nowych wymagań.

Coś podobnego widziałem już w listopadzie ubiegłego roku w Berlinie.

Znowu zrobimy zakupy w Pedecie

posejdon-szczecin-brama-portowa-03

W momencie kiedy ogłoszony został nowy właściciel domu towarowego Posejdon i przyległych działek – firma Calbud – wiedziałem, że będzie to bardzo dobra wiadomość dla miasta. Kilka dni temu poinformowano, że w Pedecie niebawem znowu prowadzony będzie handel. Calbud chce uruchomić działalność domu towarowego w ciągu kilku miesięcy, ma już ok 60% najemców na powierzchnie handlowe.

Cała inwestycja (również na przyległych działkach) ma być ukończona w 2018 roku. Dom towarowy ma przejść gruntowny remont, obok stanie część biurowa, hotelowa oraz mieszkalna.

Deptak Bogusława bez zmian do 2016 roku

O planowanych zmianach w zagospodarowaniu Deptaka Bogusława wspominałem miesiąc temu. Miały być wprowadzane zmiany w kwestii ogródków lokali gastronomicznych. Miasto chciało je ujednolicić, w pewien sposób ustandaryzować i te zmiany miały być wprowadzone bardzo szybko. Jednak okazuje się, że nowe zasady prawdopodobnie sezonu letniego 2015 nie obejmą.

Miasto nie chce również zezwalać na obecność ogródków zimowych na Deptaku. Trochę mnie to dziwi, w wielu miastach takie ogródki istnieją, nawet w Szczecinie przy innych lokalach takie miejsca istnieją. Powinna być zachowana konsekwencja we wprowadzaniu takich ograniczeń.

Jeden ze słonecznych dni na Deptaku Bogusława.

Jeden ze słonecznych dni na Deptaku Bogusława.

Zmiany na Jasnych Błoniach

Mam nadzieję, że zdążą do wakacji z inwestycjami na Jasnych Błoniach. W najbliższych miesiącach nasz szczeciński „Central Park” zyska dwa nowe miejsca. Przy Piotra Skargi (tam gdzie istniał kiosk oraz lodziarnia), budowana jest kawiarnia/restauracja (słyszałem różne wersje). Przy minigolfie również powstaje lokal, w którym będzie można zjeść.

Natomiast przy Rusałce rusza budowa hotelu Grand Park Rusałka, tam też znajdą się trzy lokale gastronomiczne (dwie restauracje oraz kawiarnia). Chociaż patrząc na tempo realizowania tej inwestycji, zaryzykuję stwierdzenie, że możemy jeszcze poczekać kilka lat, nim tam pójdziemy.

szczecin-zdjecia-2015-01

Outlet Park Szczecin będzie większy

Rusza drugi etap inwestycji Outlet Park Szczecin, która powiększy powierzchnię centrum o niecałe 5000 m2. Łącznie centrum wyprzedażowe będzie liczyć ponad 21300 m2 powierzchni handlowej.

Znana jest już część najemców – Diverse Outlet, CCC, Hebe, Simple Outlet. Bardzo możliwe, ze pojawią się tam też takie marki jak Monnari, Gerry Weber, Molton, Bialcon, Volcano. Oprócz około 20 nowych sklepów, ma tam też się znaleźć klub fitness oraz centrum medyczne (ale to raczej trzeci etap rozbudowy centrum).

Zdjęcie pochodzi ze strony OutletPark na Facebooku

Zdjęcie pochodzi ze strony OutletPark na Facebooku

Szczecińskie restauracje docenione

Ponad 50 lat temu dwóch krytyków kulinarnych założyło przewodnik kulinarny „Gault & Millau”. W chwili obecnej jest to prestiżowe wydawnictwo, ostatnio wydali polską edycję przewodnika. Szczecin też ma tam swoje miejsce – w przewodniku znalazło się 5 restauracji ze Szczecina.

Na liście jest Restauracja Bohema, Restauracja Bombay, Caffe Venezia, Restauracja na Kuncu Korytarza oraz Restauracja Radecki. Do zdobycia było maksymalnie 20 punktów, powyżej 10 według publikacji przyznawane było wyróżnienie. Najwięcej punktów zgromadziła Caffe Venezia (12,5). Łącznie przedstawiciele Gault & Millau odwiedzili 600 restauracji, z czego w ich przewodniku znalazło się 246.

Jest jeszcze jeden szczeciński akcent. W sekcji hotelowej wyróżniony został Park Hotel.

Chef at work

A może tak fosę z aligatorami?

Temat nowego przedeptu na Jasnych Błoniach przy lodziarni Castellari przewija się od lat. ZUK próbuje podejmować różne działania, ale nadal sprawa nie jest rozwiązana. W chwili obecnej znajdują się tam mało estetyczne drewniane barierki.

Zdaję sobie z tego sprawę, że ludzie nie poruszają się jak Pac-Man i często wybierają najkrótsze drogi (w tym również po trawie), ale tu chyba mamy przykład zwykłego lenistwa. Kawałek dalej jest normalne przejście i tamtędy można dostać się do Castellari. Bo jeśli zalegalizujemy przedept, to co w przypadku, gdy pojawią się dwa nowe lokale 50 i 100 metrów dalej? Trzeba będzie robić dwie kolejne ścieżki? Mam mieszane uczucia.

Lucynka i Paulinka – nowe informacje

Na temat zagospodarowaniu lokalu po kultowym miejscu od lat krążyły różne plotki. Swojego czasu słyszałem nawet, że ma tu powstać olbrzymi Hard Rock Cafe. Obecnie startuje tam modernizacja całej przestrzeni, w maju ma się zakończyć pierwszy etap inwestycji, który zaoferuje nowoczesny standard deweloperski.

Jaka działalność będzie tam prowadzona? Wiadomo, że najemców będzie kilku, jednym z nich jest prawdopodobnie klinika medyczna.

Gastronomia w Szczecinie w latach 70.

szczecin-2014-lucynka-i-paulinka

Obserwuj Szczecin Blog na Instagramie

Dodaj mnie do obserwowanych na Insta

Smak dzieciństwa. Nie mogłem sie powstrzymać. Kto pamieta? #szczeciin

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @szczecinblog

W końcu kupiłem. Szczecińskie klocki Miasto od OO. #szczecin

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @szczecinblog

Dodaj mnie do obserwowanych na Insta

Co się otworzyło?

  • Izybar Cup&Cake (pl. Orła Białego) – nowy lokal tej sieci. W środku ciekawy, ładny wygląd, bardzo cukierkowo, ale to miejsce ma mieć taki charakter,
  • mąka.bar (Deptak Bogusława) – nowy lokal obok Fabryki. W menu znajdziemy głównie pizze, makarony, sałatki. Do tej pory jadłem tam kilka rzeczy, ale najbardziej smakuje mi sałatka z łososiem – rewelacyjna. Stosunkowo niskie ceny, wystrój mocno ceglany. Warto się wybrać.
  • Pizzeria Rustica (ul. Kostrzewskiego) – nowa pizzeria na Warszewie, w okolicy ulicy Duńskiej. Lokal został niedawno przekształcony z byłej Pizzerii Maffisto, która w tym miejscu działała od 10 lat. Zmienione zostało całkowicie wnętrze oraz menu,
  • El Tapatio (ul. Kaszubska) – restauracja z kuchnią meksykańską, w miejscu Czterech Talerzy. Na pewno będę chciał się tam wybrać popróbować ostrych specjalności. Czy ktoś z Was już był? Jak wrażenia?
  • Ministerstwo Śledzia i Wódki (ul. Śląska) – w miejscu po dawnym Whiskey Bar, a jeszcze dawniejszym Barrel Club. Jest sieciowy lokal zakąskowy obecny w wielu polskich miastach. W menu picie i jedzenie w bardzo przystępnych cenach.
  • Szmaragd Cafe (prawobrzeże) – w godzinach porannych ta mobilna kawiarnia funkcjonuje na „krzyżówce Zdroje”, później przenosi się w okolice Jeziora Szmaragdowego,
  • Targ Rybny (statek Ładoga, Bulwar Chrobrego) –na Ładodze (już z nowym właścicielem) działa już nowa restauracja, w menu pojawiły się również smaki orientalne.
  • Rytm Dnia (Małopolska/plac Lotników) – nowa restauracja z dość różnorodnym menu, lecz niezbyt bogatym menu, na zdjęciach na FB wygląda całkiem sympatycznie, myślę, że się tam wybiorę,
  • Castellari (przy Jasnych Błoniach) – lodziarnia otwarta ponownie po remoncie,
  • Obiady u Beatki (ul. Struga) – kuchnia domowa,
  • SmaczneGO (ul. Łucznicza) – nowy lokal, coś w stylu kawiarni, bistro, codziennie inne menu, zarówno w dowozie, jak i na miejscu,
  • NIEpokój Escape Room Szczecin (ul. Rydla 49) – kolejny otwarty już Escape Room. Do dyspozycji jest jeden pokój o nazwie „Piła”. Miałem okazję już tam być, rewelacja! Niesamowity klimat, otoczka, historia, zagadki – zdecydowanie warto spróbować. Nie napiszę nic więcej, by Wam nie spoilerować, ale gwarantuję, że kilka razy można się mocno zdziwić i być zaskoczonym.
  • Serpe (Nowy Turzyn) – sklep meblowy o powierzchni ponad 1000 m2,
  • Mr Gadżet (Nowy Turzyn) – sklep z ciekawymi gadżetami, dla siebie lub na prezent. Coś w stylu znanego z Toys4Boys, ale nie tylko, ponieważ asortyment jest dużo szerszy,
  • Diverse (Outlet Park Szczecin) – outletowy sklep tej sieci,
  • Mountain Warehouse (Outlet Park Szczecin) – asortyment dla pasjonatów turystyki, sportu, aktywnego wypoczynku,
  • Komputronik (Galeria Kaskada) – w miejsce sklepu Adidas,
  • Regatta (Outlet Park Szczecin) – sklep z odzieżą,
  • Nasto% (Nowy Turzyn) – nowy klub rozrywki dla nastolatków. Z opisów wywnioskowałem, że to taka bawialnia, również dla starszych dzieci i młodzieży. W ofercie spora gama atrakcji: laserowy labirynt, armatki pneumatyczne, park linowy pod dachem, salon gier (no dobra, są też atrakcje dla dorosłych :P), Kinect, trampolina, minigolf. Atrakcji cały czas przybywa.
  • Date of Date (różne lokalizacje) – wygląda to na kolejną próbę zagospodarowania obszaru „speed datingu” w naszym mieście. Obserwowałem już kilka takich inicjatyw, chyba żadna nie przetrwała dłuższego czasu,
  • Studio Tatuażu (ul. Kaszubska) – w miejsce sklepu z japońską żywnością Senzan,
  • High Tower (Widok, ul. Bandurskiego) – w lokalu na dole pojawiła się recepcja High Tower, czyli części Widoku, który zajmuje się wynajmem apartamentów,
  • Fresh Market (ul. Kusocińskiego) – sklep powstał w nowym budynku Nowych Fortów developera Siemiaszko,
  • Milano Shoes (pl. Kościuszki) – w miejsce Zig Zac,
  • Naturhouse (ul. Łubinowa) – nowe centrum dietetyczne na prawobrzeżu,
  • Agrykolex (ul. Struga) – nowy serwis, w miejsce salonu Hyundai,
mąka.bar na Deptaku Bogusława

mąka.bar na Deptaku Bogusława

Co się zamknęło?

  • STR.EAT (al. Niepodległości) – czyżby to koniec szczecińskiej sieci ala „Subway”?,
  • Mazat (przy CH Fala) – na FB pojawiła się informacja, że lokal jest w remoncie i będzie nieczynny do końca lutego. Nie zauważyłem, by coś się zmieniło.
  • Sushi Box Takumi (Galeria Gryf) – z końcem stycznia zamknął się kolejny Sushi Box Takumi. W chwili obecnej pozostały jedynie dwa punkty z tej sieci, w Centrum Galaxy oraz CH Ster,
  • Papudajnia Kebab u Wojtka (ul. Gdańska),
  • Żabka (pl. Kościuszki) – sklep zamiast Farmy jest już zamknięty,
  • Żabka (ul. Horeszków),
  • Fresh Market (ul. Iwaszkiewicza),

Co się niebawem otworzy?

  • Stara Rzeźnia (ul. Wendy) – na Łasztowni w budynku Starej Rzeźni otworzy się restauracja o tej samej nazwie. Planowany termin uruchomienia lokalu to 21 marca,
  • Bistro w Technopark Pomerania (ul. Cyfrowa) – w nowych przestrzeniach Technoparku Pomerania ma funkcjonować restauracja/bistro,
  • Pijalnia Wódki i Piwa (Deptak Bogusława) – informacja niepotwierdzona, ale raczej z pewnego źródła. Kolejny lokal zakąskowy,
  • Kebab Ok (al. Niepodległości) – kolejny kebab na najdroższej ulicy Szczecina, w miejscu lokalu Str.eat,
  • Nowy Browar (ul. Partyzantów) – pierwotnie miał być otwarty jeszcze w tamtym roku, ale realizacja tej inwestycji mocno się opóźnia. Miałem okazję ostatnio zwiedzać to miejsce, zapowiada się zdecydowanie zacnie, miejsce z olbrzymią przestrzenią i potencjałem. Trzymam kciuki, według najnowszych informacji, otwarcie planowane jest na marzec.
  • Strawa (ul. Jagiellońska) – Internet milczy na ten temat, z tego co mi się udało ustalić, będzie to jadłodajnia. Początkowo na podstawie różnych plotek, miejsce to roboczo nazwałem „Szamaj”,
  • Chałupa (ul. Południowa) – po niedawnym pożarze, miejsce to jest odbudowywane. Tym razem będzie to ceglana konstrukcja.
  • Castellari (CH Ster) – sieciowa lodziarnia, niedługo otwarcie,
  • Dragon Escape Room (ul. Śniadeckich) – kolejny Escape Room w Szczecinie, do dyspozycji mają być trzy pokoje, utrzymane w różnych stylach. Będzie w czym wybierać, otwarcie już wkrótce (jeszcze nie ma podanej daty),
  • Sinsay (Galeria Kaskada),

Odkrycia miesiąca

Stojaki

rewelacyjny, ultra mały lokal, przyjaznym rowerzystom i nie tylko. Znajdziecie tam sporo produktów niedostępnych w innych miejscach, podany w niestandardowy sposób. Mocno kreatywne miejsce, nawet napisy z cenami są podane w „inny” sposób. Polecam, miejsce dodatkowo rozkwitnie wiosną i latem, angażując przestrzeń przed lokalem – polecam przeczytać Pierwszy Szczeciński Parklet.

stojaki-szczecin-parklet
orsola-szczecin-kawiarnia

Orsola

(jeszcze) mała kawiarnia przy placu Zołnierza. Jeszcze, bo właśnie trwa rozbudowa. Chyba jako jedyny lokal w Szczecinie w ofercie posiadają precle.

Tak, takie precle, które znamy z niemieckich landów. W Orsoli znajdziecie je w różnych odsłonach np. z czekoladą z chilli. Warto!

Ciekawostki ze Szczecina i nie tylko

  • Po obejrzeniu profilu na FB klubu Yoyo myślałem, że lokal przenosi się na al. 3 Maja, w miejsce funkcjonowania W Club (może fuzja, połączenie). Wygląda na to, że Yoyo zamknęło się na amen, a profil wykorzystywany jest po prostu do promocji innego miejsca, bez żadnej informacji, co jest tego powodem. Może ten sam właściciel, może ktoś z obsługi – w każdym razie bardzo źle to wygląda.
  • Restauracje z grupy Wały Chrobrego do swojej oferty wprowadzają wino musujące Prosecco, podawane z kija. Wino to powstaje ze szczepu winogron o tej samej nazwie, fermentuje wtórnie w stalowych kadziach i występuje w dwóch wersjach: frizzante (lekko musujące) oraz spumante (mocno musujące). Ma około 12 proc. zawartości alkoholu, jasny, słomkowy kolor i mocny aromat, w którym można wyczuć skórkę chleba, kwiaty akacji, owoce cytrusowe, brzoskwinię, gruszkę i morelę.
  • W Gelatiamo na placu Orła Białego pojawiły się lody o smaku paprykarza szczecińskiego – hit Internetów.
  • Na Deptaku Bogusława trwają remonty w dwóch kolejnych kamienicach. W przyziemiu powstają kolejne powierzchnie pod wynajem/sprzedaż. Ciekawi mnie, czy pojawi się tam kolejna gastronomia, czy może handel lub usługi.

Artykuły o gastronomii, handlu w ostatnim czasie

Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny lub handlowy i jesteś zainteresowany promocją swojego biznesu, skontaktuj się ze mną. Wspólnie zastanowimy się, w jaki sposób można to ugryźć i jak dotrzeć do mieszkańców Szczecina.

Kontakt ze mną

Zobacz również inne artykuły

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krzych 2.0 – o co w tym wszystkim chodzi?

A gdyby tak... podejść do swojego życia, jako kolejnego projektu do zrealizowania. Nie tylko pomyśleć „chcę zmiany”, ale zatrzymać się...

Zamknij