Kolejna edycja gastronomicznego festiwalu – Restaurant Week 2018 w Szczecinie
W dniach 18-30 kwietnia odbędzie się kolejna edycja dobrze znanego w Szczecinie festiwalu Restaurant Week. Za 49 zł (od osoby) będziemy mogli skosztować specjalnie przygotowanego menu w szczecińskich restauracjach.
Restaurant Week to przede wszystkim okazja do poznania nowych miejsc, sprawdzenia nowych smaków, a przede wszystkim do spędzenia miło czasu we dwoje lub z grupą znajomych. Festiwal ma też na celu zachęcanie ludzi do jedzenia poza domem i odwiedzania restauracji. Restaurant Week odbywa się w 16 miastach.
W Szczecinie do wyboru jest aż 31 restauracji. Każdy lokal przygotował dwa rodzaje menu: mięsne oraz wegetariańskie. Zobaczcie menu z dwóch wybranych restauracji.
Aramia Podzamcze
Menu A: Yakteen Motabel (pasta z cukini) / Vegtabel Motabek (zasmażany bakłażan z ziemniakami, cukinią, papryką oraz czosnkiem) / Baklawa MIX
Menu B: Hummus Aramia (pasta z cieciorki z warzywami) / Kebab Kheskash (grillowane szaszłyki z wołowiny zasmażane w sosie pomidorowym z papryką na ostro) / Halawet
Dobre Rzeczy na Słowackiego 14
Menu A: Boczek, remulada z selera, domowy sos barbecue i sezam / Dorsz, sos romesco, por, kruszonka z czarnych oliwek, salsa verde / Sernik firmowy z sosem z pistacji
Menu B: Sałatka z buraków, ajo blanco, koperkowy winegret, orzechy laskowe / Wege curry z soczewicą, tofu, chrupiąca szalotka, kolendra, orzechy nerkowca / Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem i orzechami
Jakie lokale biorą udział w Restaurant Week 2018 w Szczecinie?
- Aramia Podzamcze – kuchnia arabska
- Atrium – kuchnia międzynarodowa
- Binowo Park Golf Club – kuchnia polska, włoska, ryby, owoce morza
- Bohema – kuchnia śródziemnomorska
- Bollywood Street Food
- Bombay
- Brasileirinho – kuchnia brazylijska, ryby i owoce morza
- Buddha Thai&Fusion Restaurant – kuchnia tajska
- Chinkalnia – kuchnia gruzińska
- Dobre Rzeczy na Słowackiego 14 – kuchnia autorska, polska
- Folwark Podkowa
- Izumi Sushi Szczecin – kuchnia japońska
- Marina Restaurant
- Niebo – kuchnia polska, włoska
- Ole! Bistro & Tapas – kuchnia europejska, hiszpańska
- Paladin Ristorante – kuchnia włoska, ryby, owoce morza
- Paladin Trattoria – kuchnia włoska
- Restauracja Hotelu Zamek w Szczecinie – kuchnia polska, europejska
- Marshal food – kuchnia międzynarodowa
- Ricoria – kuchnia międzynarodowa
- Ristorante Mamma Mia – kuchnia włoska
- Rozmaryn Pracownia Dobrych Smaków – kuchnia włoska, europejska
- Ruszt Grill House
- Secesja Kuchnia żydowska
- Shanghai Chinese Restaurant
- Stara Rzeźnia – kuchnia polska, europejska, ryby
- The Greek Ouzeri – kuchnia śródziemnomorska, grecka
- The Kitchen Meet & Eat – kuchnia europejska, ryby, owoce morza
- Tokyo Sushi’n’Grill – kuchnia japońska
- Virga
- Wild West – kuchnia amerykańska
Jak zarezerwować stolik?
Rezerwacji dokonać można na stronie www.restaurantweek.pl
W poprzednich edycjach odwiedziliśmy kilka lokali m.in. Rozmaryn Pracownia Dobrych Smaków, Virga, Buddha Thai&Fusion Restaurant, Spiżarnia Szczecińska, Paladin Ristorante.