Smacznie, zdrowo i z dostawą do domu. Nowy biznes w Szczecinie – smacznietak.pl
Rynek ekologicznej, zdrowej żywności rośnie wszędzie, również w naszym mieście. Nikogo już nie dziwi kolejny powstający sklep stacjonarny z ofertą produktów spożywczych dla świadomych klientów, którzy szukają zdrowych rozwiązań.
A gdyby tak wszystkie produkty z różnych miejsc, bezpośrednio od producentów zebrać na jednej platformie i zaproponować dowóz do klienta? Na taki pomysł wpadł Wojciech Musiał, który kilka tygodni temu ruszył ze sklepem internetowym www.smacznietak.pl
W jego ofercie znajdziemy pełną gamę produktów: mięso, ryby, nabiał, owoce, warzywa, pieczywo, oleje, miody, przyprawy, materiały sypkie, kawę herbatę itp. Wszystko jest posegregowane w odpowiednie kategorie. Główny zamysł biznesu to szeroka oferta wyselekcjonowanych i zdrowych produktów. Oraz przed wszystkim sprawdzonych przez samego właściciela.
Oferta smacznietak.pl przeznaczona jest dla osób, które się odchudzają, dbają o swoje zdrowie, chcą świadomie jeść. Klientami sklepu są również sportowcy, osoby z alergiami.
Na stronie smacznietak.pl w łatwy sposób mieszkańcy Szczecina i okolic mogą złożyć zamówienie i bardzo szybko je otrzymać. Jeśli zamówi się produkty dostępne akurat w szczecińskim magazynie do godziny 12:00, dostawa zostanie zrealizowana jeszcze tego samego dnia.
Jeśli nasze zamówienie przekracza 100 zł, dowóz pod wskazane miejsce jest bezpłatny.
O swoim biznesie najlepiej opowie sam właściciel, zapraszam do przeczytania krótkiego wywiadu z Wojciechem Musiałem.
Paweł Krzych: Skąd pomysł na taki biznes? Zdrowe jedzenie jest dostępne w wielu miejscach, zarówno online, jak i offline?
Wojciech Musiał: Pomysł na biznes pojawił się w momencie, w którym zauważyłem, że przestałem być na diecie. (śmiech) Dieta, która miała mieć swój koniec, przerodziła się w styl życia. No i tak już zostało.
Tak, to prawda, że zdrowe jedzenie jest dostępne w wielu miejscach. Jak zacząłem się odchudzać, to brakowało mi miejsca, w którym mógłbym kupić wszystkie produkty, które będą sprzyjały mojemu celowi. W każdym miejscu, w którym zaopatrywałem się w żywność, czegoś mi brakowało. Kilka razy naciąłem się na eko produkty. Chodzi o to, że nie każdy produkt eko sprzyja zdrowiu, czy osiąganiu celów sylwetkowych.
Bardzo często zdarza się sytuacja, że produkty eko zawierają w swoim składzie cukier. Ja do tematu podszedłem „bardzo radykalnie”. Żywność, którą spożywam na śniadanie, obiad i kolację ma być pozbawiona cukru. Tutaj nie idę na żadne kompromisy.
Jeśli mam ochotę na coś słodkiego, to świadomie sięgam po czekoladę, lody lub inne tego typu przysmaki. Nie dostarczam do swojego organizmu cukru razem z takimi produktami jak musztarda, przecier pomidorowy czy też wędlina.
Trzeba mieć jednak na uwadze, że w niektórych wypadkach dodawanie cukru na przykład do wędlin, wynika nie z chęci „podrasowania” smaku, a z procesu technologicznego. Cukier jest pożywką dla „dobrych bakterii”, które w mięsie mieszkają. Dobre bakterie zjadą cukier, dzięki temu stają się silniejsze i pokonuję te złe. Temat bardzo złożony. Ja do swojego sklepu wybrałem takie wędliny, które nie mają cukru w swoim składzie.
Wracając do pytania, w Szczecinie jest bardzo dużo eko sklepów. Na ryneczkach i w centrum miasta. Każdy sklep ma swoją klientelę. Ja chciałem stworzyć coś innego, coś co jeszcze nie funkcjonuje na taką skalę jak rynek sklepów stacjonarnych. Mamy hipermarkety, które dowożą żywność. Pojedyncze eko sklepy też mogą zaoferować taką usługę, jednak nie jest ich to kluczową domeną działalności. Chciałem stworzyć coś innego, niepowtarzalnego i nie powielać modelu biznesowego konkurencji. Zobaczmy, jak rynek zareaguje na ten pomysł.
Jak oceniasz zainteresowanie tuż po starcie smacznietak.pl?
Wojciech Musiał: Zainteresowanie smacznietak.pl na pewno rośnie. Jest to nowa marka, zatem z pokorą czekam, aż społeczność lokalna się do niej przyzwyczai. Myślę, że szczecinianie lubią nowości, ale są też wobec nich ostrożni. Ilość zamówień z tygodnia na tydzień rośnie. Prognozy są optymistyczne. Mam nadzieję, że społeczność lokalna polubi markę z wiewiórką.
Działasz na Szczecin i okolice. Kto dokładnie może skorzystać z Twoich usług? Czy planujesz rozszerzenie działalności?
Wojciech Musiał: Z usług mogą skorzystać mieszkańcy Szczecina i okolic. Do tej pory miałem zamówienia z Polic, jak i Siadła Dolnego. Klienci zadzwonili i indywidualnie umówili się na dostawę. Jestem otwarty, aby włączać kolejne regiony do dostaw. Niech klienci zadecydują w jakim obrębie ma działać sklep.
W tym momencie system działa na określonych kodach pocztowych. Nie raz słyszeliśmy o sytuacjach, w których właściciel przedsiębiorstwa sobie coś wymyślił, a potrzeby rynku okazały się zupełnie inne. Czekam na werdykt Klientów, dla których de facto ten sklep powstał.
Czy szczecinianie zdrowo jedzą?
Wojciech Musiał: Planując rozpoczęcie smacznietak.pl, zadawałem sobie pytania, kto ma być moim klientem. Będąc w sklepach ekologicznych oraz na różnego rodzaju wydarzeniach zaobserwowałem, że zdrową żywność kupują mamy dla swoich pociech, osoby amatorsko/profesjonalnie uprawiające sport, alergicy pokarmowi. Dla każdej z tych grup postanowiłem stworzyć dopasowaną ofertę. Osoby ćwiczące na siłowni w smacznietak.pl znajdą ryż we wszystkich kolorach, mamy kupią oliwę z oliwek dedykowaną dzieciom, a alergicy produkty bez glutenu czy laktozy.
Odpowiadając na pytanie, nie wszyscy szczecinianie jedzą zdrowo. Styl/sposób żywienia można porównać do religii. Jedni w to wierzą, inni nie. Mnie cieszy fakt, że rośnie świadomość żywieniowa całej społeczności. Coraz więcej osób przechodzi na zdrową dietę nie tylko dlatego, że chce schudnąć, ale dlatego aby uniknąć cukrzycy, miażdżycy czy innych chorób cywilizacyjnych.
Kupuj w smacznietak.pl
Wojtka ze smacznietak.pl można też spotkać na Szczecińskim Bazarze Smakoszy, gdzie co tydzień wystawia na swoim stoisku wybrane produkty ze swojego sklepu. Warto odwiedzić, poznać i porozmawiać osobiście o zdrowym żywieniu.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem smacznietak.pl, który jest partnerem Szczecin Blog.