zas na przedostatnie w tym roku wydanie nowości gastronomiczno-handlowych. Po raz drugi partnerem wpisu jest PizzaPortal.pl – serwis, za pomocą którego można zamówić jedzenie do pracy, do domu lub na imprezę. Ale do tego jeszcze wrócimy w tym wpisie. Dziś przeczytacie sporo o nowościach na gastronomicznej i handlowej mapie Szczecina, będzie też bardzo ciekawy temat, który na pewno wywoła niemałą dyskusję i niejednej osobie zakręci się łezka w oku.
Najlepsze restauracje z dowozem w Polsce
Serwis PizzaPortal.pl stworzył listę „Top Takeaway – Najlepsze Restauracje”, która prezentuje 100 najlepszych restauracji w Polsce mających opcję zamawiania jedzenia z dowozem. Pod uwagę autorzy listy wzięli trzy czynniki:
- jakość – oceniana na podstawie ocen wystawionych przez użytkowników,
- popularność – liczona na podstawie częstotliwości zamawiania z tych samych restauracji. Innymi słowy, jeśli klient wraca, to znaczy, że mu smakowało,
- liczba pozytywnie zrealizowanych zamówień danej restauracji – wyliczona na podstawie stosunku zaakceptowanych zamówień, do wszystkich zamówień przesłanych do restauracji.
Miejsca na podium zajęły: Oto! Sushi z Warszawy, PizzaSfera z Torunia oraz Skarbiec Smaków z Poznania. W całym zestawieniu znajduje się tylko jeden lokal ze Szczecina. Jest nim Gruby Benek, znajdujący się przy ulicy Rayskiego. Trochę dziwi mnie, że w rankingu nie znalazły się inne miejsca z naszego miasta, lecz pewnie efekt skali i pozostałe czynniki wzięły górę. Chciałbym Was przy okazji zapytać i zaprosić do udziału w ankiecie.
[poll id=27] [poll id=29]Napiszcie też w komentarzach, z jakich miejsc przeważnie zamawiacie jedzenie z dowozem i które lokale Waszym zdaniem powinny znaleźć się też w tym zestawieniu.
Kup gotowy biznes gastronomiczny
Ostatnio przeglądając serwis infoludek.pl, całkowicie przypadkowo trafiłem na dział „własny biznes”. Znajdują się tam głównie oferty odsprzedaży działającego biznesu. Jako powód sprzedający przeważnie podają „przyczyny osobiste”. Możemy się dowiedzieć, że niedługo właścicieli prawdopodobnie zmienią następujące miejsca: bufet na Uniwersytecie Szczecińskim, kilka lokali gastronomicznych w centrach handlowych, firma „Kierowca Bombowca” (na sprzedaż za 1000 zł), kawiarnia w centrum miasta przyjazna dzieciom, pizzeria na prawobrzeżu, pizzeria cateringowa.
Autorzy ogłoszeń celowo nie podają wprost, o jakie miejsca chodzi. Wystarczy jednak bardziej wczytać się w treść ogłoszeń, by dość szybko „odgadnąć” lokalizację i nazwę konkretnego biznesu.
Poczuj świąteczny klimat na Jarmarku Kolumba
W dniach 13-14 grudnia (sobota-niedziela) w kompleksie Kolumba 4 w którego skład wchodzą: Klub Wasabi, Odra Zoo oraz Restauracja Wasabi odbędzie się Jarmark Kolumba wprowadzający nas w świąteczny klimat.
Po udanym Festivalu Food Trucków w październiku, na którym przez 6 godzin przewinęło się blisko 600 osób po raz kolejny pokazywać będziemy, że ulica Kolumba żyje. Tym razem wydarzenie jako Jarmark Kolumba wpisuje się w atmosferę jarmarków przedświątecznych, gdzie będzie można kupić smakołyki (również świąteczne), rękodzieła, prezenty dla bliskich. Jarmark Kolumba odbywać się będzie w godzinach 12:00 – 20:00. Na podwórzu kompleksu staną szczecińskie Food Trucki.
Chcesz mieć swoje stoisko na Jarmarku Kolumba?
Wyślij maila na adres jarmark.kolumba@gmail.com lub zadzwoń 783 00 67 00 (Radek), prześlemy szczegółową ofertę. O udziale w Jarmarku decyduje kolejność zgłoszeń.
Trendy w różnych miastach
Często lubię spojrzeć na strony gastronomiczne z innych miast Polski, by zobaczyć, co jest na topie i jakie trendy mogą pojawić się niebawem w Szczecinie. W ostatnim czasie zaciekawił mnie „Insekt Bar” z Łodzi. Lokal jest dokładnie tym, na co wskazuje nazwa. Możemy tam zjeść robaki.
Co w menu? Koniki polne, larwy, karaczany, świerszcze. Oczywiście miłe robaczki stanowią dodatek, więc mniej odważni też mogą się najeść podstawowymi wersjami dań (bez insektowych wkładek). Ceny? Oceńcie sami. Dorodny karaczan za 15 zł, zestaw 4 świerszczy kupimy za 16 zł. Na pewno jest to jedno z miejsc, które odwiedzę, wybierając się do Łodzi.
Tesco Bus tylko dla lojalnych klientów. I bardzo dobrze!
Tesco ma dwie darmowe linie autobusowe, które wożą klientów (?) po Szczecinie. 703 kursuje z placu Rodła, 704 z ulicy Dobrzyńskiej. Autobusy dojeżdżają do Tesco na Pomorzanach przy ul. Milczańskiej.
Nie jest zaskoczeniem, że wiele osób wykorzystywało darmowe linie autobusowe (przeznaczone dla klientów) w innych celach. Podjeżdżali do pracy, w inne miejsca, na pewno nie na zakupy do hipermarketu. Od niedawna, aby pojechać Tescobusem trzeba pokazać kartę Club Card. Bardzo dobre posunięcie Tesco – podbiją sobie statystyki programu lojalnościowego (na pewno część osób zgodzi się wyrobić darmową kartę), a jednocześnie wyeliminują tłok w swoich autobusach (część osób nadużywających darmowe przejażdżki się zniechęci).
Kawa prosto z roweru
W pierwszej chwili na pewno wiele osób pomyślało o Cafe Rower z Jasnych Błoni. Nie wiem, czy pamiętacie, ale na samym początku działalności właściciel musiał zmagać się z nie lada problemami biurokratycznymi. Chodziło o uzyskanie wszystkich niezbędnych pozwoleń.
Z podobną sytuacją zmaga się Mariusz Soboniak, który postanowił uruchomić Szmaragd Cafe – mobilną kawiarenkę znajdującą się nad Jeziorem Szmaragdowym. Przy pierwszych podejściach dostawał odmowy, ponieważ „nie prowadził działalności turystycznej”. Tak tłumaczył się ZUK.
W międzyczasie powstała nowa koncepcja i udało się przekonać urzędników. Jest duża szansa, że Cafe Szmaragd wystartuje jeszcze w tym roku.
Kto pamięta zapach i smak świeżego chleba z czasów dzieciństwa?
Pamiętacie obgryzanie piętki jeszcze ciepłego bochenka? U mnie w domu nazywano je „przylepkami”. Ekipa wszczecinie.tv postanowiła przypomnieć te magiczne chwile, „dziecięce rytuały”. Chociaż tak naprawdę nie wiem, czy tylko dzieci tak robią, mi nadal zdarza się zjeść „przylepkę” ciepłego chleba prostu po zakupie. Świetny materiał video, polecam!
Pamiętajcie o używaniu hasztagu #gastroszczecin w kontekście dyskusji na temat gastronomii i handlu w Szczecinie. Od czasu ostatniego wydania, podesłaliście w ten sposób wiele ciekawych informacji, spostrzeżeń. Dzięki!
Fabryka Lodów już w grudniu
Szykuje się mała rewolucja na szczecińskim rynku lodowym. Szczegóły już niebawem.
Stockholm Kitchen&Bar – do wygrania 3 zaproszenia
Wystarczy odpowiedzieć na jedno pytanie, by wygrać zaproszenie (1 z 3) o wartości 100 zł do wykorzystania w lokalu Stockholm Kitchen&Bar. Na odpowiedzi czekamy do 28.11.2014 r.
Nostalgicznie: lokale z ostatnich lat, których Wam najbardziej brakuje
Całkiem niedawno w rozmowie ze znajomym wspominaliśmy sobie lokale, które darzyliśmy wielką sympatią, a niestety w chwili obecnej już nie funkcjonują. Pomyślałem sobie, że co jakiś czas warto przypomnieć takie lokale, pokazać innym, czym żyło miasto kilka lat temu. Wpisujcie w komentarzach za jakimi miejscami najbardziej tęsknicie…
Do moich „największych nieobecnych” należą bez wątpienia:
- Neuron – niesamowicie klimatyczne, a zarazem specyficzne miejsce. Każda impreza tam, to inna historia, zawsze działo się coś tak charakterystycznego, że dana noc zapadała w pamięć. Najlepsze imprezy dnb, niezapomniane Kanapy Trippin w wydaniu klubowym, hulanki przy schranzu.
- Cafe Aficionado – lokal mieścił się na Podzamczu, połączenie kawy i cygar. Miejsce to miało w sobie coś niesamowitego, obcy ludzie zaczynali ot tak ze sobą rozmawiać, siedząc przy różnych stolikach. I tematem przewodnim nie zawsze były cygara. Całości magicznej atmosfery dopełniała bardzo miła, kompetentna załoga.
- Klubik – wcale nie taki malutki, jak nazwa mogłaby wskazywać. Świetne miejsce na randki, niesamowite patio, na którym w ciepłe dni odbywały się koncerty muzyki klasycznej. Coś niesamowitego, do tej pory żaden lokal w Szczecinie nie stworzył tak magicznej atmosfery.
- Mezzoforte – na Deptaku Bogusława. miejsce to zapamiętam w kategoriach: świetne jedzenie, świetne imprezy i niepowtarzalna atmosfera. Wszystkie te określenia nie tyczą się ostatnich 2 lat funkcjonowania (?).
Nowości w Centrum Galaxy
Obserwuj Szczecin Blog na Instagramie
Co się otworzyło?
- Grey Club (Deptak Bogusława),
- Only Kebab (pl. Kościuszki) – król kebabu powrócił,
- Kebabownia (ul. Łubinowa) – nowy kebab na prawobrzeżu,
- Bar na Dunika (ul. Dunikowskiego) – nowe miejsce na Pomorzanach,
- Gruby Kebab (ul. Krasińskiego 99) – kolejny kebab w Szczecinie, warto wspomnieć, że w ofercie posiada Rollo XXXXXL w cenie 20 zł. Po zdjęciach stwierdzam, że jadłbym go z 2 dni na pewno,
- Król Kebabu (al. Bohaterów Warszawy) – – nowy kebab naprzeciwko Bahia Club,
- Pizzeria Biesiadowo (al. Wojska Polskiego) – pizzeria przeniosła się z Podzamcza w okolice Placu Zgody,
- Coco Club (ul. Rydla) – nowa dyskoteka na prawobrzeżu,
- Casa del Toro / Dom Byka (Podzamcze) – hiszpańska restauracja trochę w zmienionym formacie i rozwinięciem nazwy w języku polskim. Z tego co wiem w międzyczasie nastąpiła zmiana właściciela,
- Niedźwiedź w Koronie – szczecińska marka kawowa, która pojawia się ze swoimi produktami na różnych wydarzeniach,
- Cukiernia Pokora (ul. Swarożyca 6) – miejsce funkcjonuje już jakiś czas, ale dopiero teraz dotarły do mnie pierwsze informacje o tej cukierni. W ofercie ciasta, desery, torty, a także możliwość zamówienia cateringu,
- Cukiernia Nova (ul. Tkacka),
- E-pierogi (ul. Jagiellońska) – pierogarnia,
- McDonald’s (ul. Struga) – ponowne otwarcie po remoncie,
- Zona Sztuki Aktualnej (pl. Orła Białego) – a dokładnie przyziemiu Pałacu pod Globusem. ZSA wcześniej znajdowała się w 13 Muzach.
- Professional Fitness Center & Functional Strength + Crossfit (al. Niepodległości) – chyba najdłuższa nazwa siłowni w Szczecinie. Do dyspozycji jest 2200 m2 do ćwiczeń crossfit oraz fitness,
- Bloom (ul. Koralowa) – centrum zdrowia i urody, siłownia przeznaczona dla kobiet, działa tam też kawiarnia. Wszystko pod hasłem „zdrowy tryb życia”,
- The Little Gym (ul. Koralowa) – centrum rozwoju dziecka (od 4 miesięcy do 12 lat), różnorodne zajęcia, wykwalifikowana kadra,
- Duet Coffee (Centrum Galaxy, poziom 1) – lokal powstał w miejsce dawnej kawiarni Cafe Club, niedaleko wejścia do Realu. Zmiany w wystroju i w menu.
- Q–Regio (al. Wyzwolenia) – kolejny sklep z regionalnymi produktami, tym razem artykuły z Niemiec. W ofercie znajdziemy np. regionalne sery żółte z chilli, kminkiem lub czosnkiem, salami ze strusia, wędliny z dziczyzny, soki owocowe, rolady marcepanowe, landrynki z rokietnika,
- Piwa regionalne (al. Niepodległości) – w miejsce Sony Center,
- Centrum Mody Ślubnej (ul. Krzywoustego) – lokal otworzył się w nowej lokalizacji,
- Deep-media.pl (Nowy Turzyn) – sklep z akcesoriami do telefonów, tabletów, laptopów,
- Żabka (ul. Koński Kierat) – przy salonie Peugeot,
Co się zamknęło?
- Farma (pl. Kościuszki) – w zeszłym miesiącu Zig-Zac, teraz Farma. W tym miejscu ma być podobno Żabka (informacja niepotwierdzona),
- Kebab (przy pętli Kołłątaja),
- La Vera Pizza (Deptak Bogusława),
- Sushi Mado (ul. Pocztowa) – na szczęście lokal nieczynny tylko tymczasowo, na czas remontu,
- Kebab House (ul. Jagiellońska) – nawet nie wiem kiedy, obecnie w lokalu ciemno i głucho,
- Balvini – WinoBar I Degustatornia (ul. Małopolska) – z tego co udało mi się dowiedzieć, lokal ma powrócić z nowym właścicielem i w nowym wydaniu,
- Iskender kebab (al. Bohaterów Warszawy) – przy CH Turzyn,
- Triumph (Centrum Galaxy) – tymczasowe zamknięcie na czas remontu,
- Kafejka internetowa (Centrum Galaxy, poziom 2) – kawiarenka zamknęła się już dobre kilka miesięcy temu, ale jakoś ten fakt umknął mojej uwadze,
- Żabka (al. Wojska Polskiego) – obok Biedronki,
- Małpka (al. Wojska Polskiego) – obok Biedronki,
- Fresh Market (ul. Jagiellońska) – tuż obok Deptaku Bogusława,
Co się niebawem otworzy?
- Fabryka Lodów (Centrum Szczecina) – lokal promuje się hasłem „bo lody to dopiero początek”,
- Corona Coffee (Deptak Kaszubski) – nowa, sieciowa kawiarnia, w miejsce CafeIN,
- Intermarche (ul. Gwarna, Prawobrzeże),
Odkrycia miesiąca
Po raz drugi ten element w NGH. W skrótowej formie pokazuje Wam miejsca, które odwiedzałem w ciągu ostatniego miesiąca i w jakiś sposób mnie urzekły, na pewno na tyle, by tam wrócić.
Only Kebab
Śmiało można napisać: najlepszy kebab w Szczecinie powrócił. Poprzednio Only Kebab mieścił się w dość małym lokalu w Galerii Turzyn. Mimo tego, szybko zdobył sobie liczne grono fanów. W czasie nieobecności Only Kebab w Szczecinie, bardzo często dostawałem pytania: czy może to miejsce powróci? Aż w końcu się udało, Only Kebab mieści się przy pl. Kościuszki (w lokalu po wypożyczalni Beverly Hills). Nastawcie się jednak na kilkanaście minut oczekiwania – kolejki są naprawdę spore.
Takiego kebaba jeszcze nie jedliście w Szczecinie! No chyba, że w poprzedniej lokalizacji Only Kebab ;)
Muffineria
Połączenie małej kawiarni z mocnym naciskiem na słodkości oraz bawialni i kreatywnej przestrzeni dla dzieci. Lokal znajduje się na Podzamczu (poprzednio było tam Chocoffee. W ofercie duży wybór muffinów, ciast (porcje wielkościowo dostosowane do dorosłych, jak i dla dzieci).
W większość dni tygodnia odbywają się zajęcia dla dzieci, rozwijające ich kreatywność, umiejętność postrzegania, różnego rodzaju warsztaty. Spora różnorodność.
Małpi Gaj
Długo się wybierałem do tego miejsca, zawsze mi było jakoś nie po drodze, a to miejsce, a to godzina, nie pasowała. Małpi Gaj znajduje się w miejscu dawnej „Biblioteki Piwnej”, przy ulicy Dworcowej.
Miło się siedzi w tym lokalu, ceny bardzo przyjazne, szczególnie zachwyciła mnie tam jedna rzecz. Mianowicie, chodzi mi o świetnie zagospodarowane patio, które nadaje się zarówno na małe imprezy, jak i wydarzenia branżowe (np. Tweetup Szczecin). Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to w grudniu spotkamy się tam na Blogowigilii.
Ciekawostki ze Szczecina i nie tylko
- Handel w Polsce rozwinie się jeszcze bardziej. W chwili obecnej do dyspozycji mamy ponad 10 mln m2 powierzchni handlowej, a do końca 2016 roku liczba ta ma wzrosnąć o kolejny milion. Tak wygląda to w przewidywaniach Colliers International.
- Czerwona Torebka ma już 25 lokalizacji w całej Polsce.
- Trwa rebranding sklepów Real w wyniku integracji z Auchanem. Pod nowym szyldem działa już 9 hipermarketów w całej Polsce. Ciekawe, jakie zmiany obejmą sklepy w Szczecinie.
- Tesco na Pomorzanach zmienia się w Tesco Extra. Pojawił się już nowy szyld.
- Sieć sklepów Netto wprowadziła swoją markę premium o nazwie „Premieur”. W ofercie m.in. daktyle, krewetki, wyroby czekoladowe wysokiej jakości. W końcu Netto zaczyna się rozwijać, myślę, że nie tylko ja mam wrażenie, że ta sieć zupełnie przespała ostatnie lata.
Artykuły o gastronomii, handlu w ostatnim czasie
- Nowości i zapowiedzi gastronomiczno-handlowe [wrzesień-październik 2014] – poprzednie podsumowanie gastronomiczno-handlowe
- Stockholm Kitchen&Bar – poznaj to miejsce i wygraj zaproszenia
– sporo zdjęć, warto wziąć udział w konkursie, - Grey Club – nowa jakość imprez
– nowy lokal na Deptaku Bogusława, - Business Link wieczorową porą
– #robimystartupy – galeria zdjęć.
I to tyle na dzisiaj. Do zobaczenia przed świętami, trzymajcie się ciepło! Nie zapomnijcie pisać z #gastroszczecin i dać mi znać, jakich lokali Wam najbardziej brakuje.