Oferta gastronomiczna na bulwarach jest coraz bogatsza. Dzisiejszy wpis chciałbym poświęcić lokalowi Stockholm Kitchen&Bar, który znajduje się tuż przy Moście długim. Na pewno dodatkowo wzbogaca ofertę Bulwaru Piastowskiego, do tej pory można było tam pospacerować, miło spędzić czas. Nie było stałego miejsca bezpośrednio na bulwarze, gdzie można usiąść i wypić kawę lub coś zjeść. Pobyt w lokalu umila niekomercyjna, nastrojowa muzyka, często leci jazz, ale usłyszymy też inne łagodne i przyjemne dźwięki (w zależności od różnych wydarzeń tematycznych). Przy lokalu funkcjonuje ogródek czekający na ciepłe dni.
Do Stockholmu łatwo dojechać. Jeśli wybierzemy samochód, to na górze nabrzeża Wieleckiego są ogólnodostępne, wyłączone ze strefy SPP miejsca parkingowe, w najbliższej okolicy znajduje się też duży parking pod Trasą Zamkową (również poza SPP), a jeszcze inną opcją jest zaparkowanie pod biurowcem Lastadia. W pobliżu (przy Moście Długim) znajduje się również stacja roweru miejskiego, a jeśli ktoś ma ochotę, to może zacumować swoją jednostkę pływającą bezpośrednio przy bulwarze.
Restauracja Stockholm otworzyła się we wrześniu i od razu zdobyła liczne grono sympatyków. Jest to dobre miejsce, zarówno na spotkanie biznesowe w ciągu dnia (lokal jest czynny codziennie od 12:00), popołudniowy obiad lub romantyczną kolację wieczorową porą. Przy tematach randek zatrzymajmy się na chwilę. Widok ze Stockholmu, jak i z samych bulwarów jest niesamowity. Izba Celna i biurowiec Lastadia na drugim brzegu, światła miasta odbijające się w naszej Odrze na pewno urzekną niejedną osobę. Gastronomia na bulwarach pokazuje, że miasto obrało dobry kierunek i chce wracać nad wodę. I krok po kroku to realizuje.
I właśnie stąd też nawiązanie nazwą lokalu i wyglądem wnętrz do stolicy Szwecji. Stock znaczy pień, pal, belka, holme to z kolei wysepka, wyspa. Miasto Sztokholm położone jest na 14 wyspach z licznymi mostami, silnie powiązane z wodą, wykorzystujące zaletę takiego położenia. Właściciele lokalu w Szczecinie dużo czasu spędzili w tamtych rejonach, są zakochani w Skandynawii. Ale oczywiście to nie jedyne połączenie.
W menu znajdziemy liczne nawiązania do kuchni skandynawskiej. Wiele potraw przygotowywanych jest z dodatkiem importowanych szwedzkich przypraw. Szef kuchni ma wieloletnie doświadczenie, które zdobywał m.in. w prestiżowej restauracji Mercato w hotelu Hilton w Gdańsku.
W menu znajdziemy przekąski, zupy, dania główne, sałatki desery. Na uwagę też zasługuje też spory wybór koktajli (bezalkoholowych i alkoholowych). W karcie znajdziemy różne dania m.in. skandynawska zupa łososiowa, małże nowozelandzkie w sosie z białego wina, dorada faszerowana parzonym szpinakiem w sosie koperkowym, kulki z kaszy jaglanej, polędwica wieprzowa w sosie z zielonego pieprzu, sałata z gravlaxem – łososiem „wędzonym na zimno”, sernik domowy. Wybór jest naprawdę spory – każdy znajdzie coś dla siebie. Przekąski w menu dostępne są w cenach 11-17 zł, dania główne 16-52 zł, kawy 6-17 zł.
Dodatkowo w menu pojawiają się dania specjalne z określonym motywem przewodnim. W okresie Halloween była to dynia – w karcie były dostępne m.in. takie dania jak: klasycznie zupa dyniowa w słodko-ostrej odsłonie, placki dyniowo-cukiniowe z dipem miętowym, dyniowe frytki z sosem z mango, tagliatelle z pieczoną dynią krewetkami, mlekiem kokosowym, ostrą papryczką. Właściciele zapowiadają, że takich tygodni tematycznych będzie więcej i w menu pojawiać się będą nowe składniki. W karcie znajdziemy też spory wybór kaw wysokiej jakości arabica, podawanej z różnymi wzorami na piance.
W lokalu można również kupić asortyment dostępny od marki Szczeciński.
Wygraj zaproszenia do restauracji Stockholm
Do wygrania są trzy zaproszenia (vouchery) po 100 zł każde do wydania w restauracji Stockholm. Co trzeba zrobić, by wziąć udział w konkursie?
1. Miło będzie jak polubisz profil Stockholm na FB.
2. Odpowiedz też na pytanie w komentarzach pod tym wpisem:
Jak oczami wyobraźni widzisz przyszłość bulwarów? Jak rozwinie się ta okolica, co się zmieni?
Forma odpowiedzi jest dowolna, może to być sam tekst, zdjęcie z opisem, video. Jedynym ograniczeniem jest tu Twoja kreatywność. Na odpowiedzi czekamy do 28.11.2014 r.
Artykuł powstał we współpracy z Stockholm Kitchen&Bar, które jest partnerem Szczecin Blog.