Gastronomia/handel 3

Kawa alternatywnie… czyli coś innego niż latte i americano

Czas na kolejny artykuł w ramach współpracy z Columbus Coffee. W poprzednich skupiliśmy się na zaprezentowaniu marki Columbus Coffee i różnych ciekawostek z nią związanych, na pokazaniu oferty kawowej.

W tej odsłonie czas na alternatywę, czyli trzecią falę kawy. W Columbus Coffee funkcjonuje projekt Barista, który właśnie skupia się na tym obszarze. Wszystkie nowe kawiarnie CC otwierane są w tym formacie, w Szczecinie mamy taką jedną – w biurowcu Oxygen. Wkrótce do programu Barista dołączy popularny Ogrodnik (zlokalizowany przy ul. Kopernika), który właśnie przechodzi od dawna planowany remont, mający na celu przede wszystkim przystosowanie baru do „alternatyw”.

Aeropress, drip, czy frenchpress coraz częściej pojawiają się w menu obok latte i americano. Nie są to jednak, jakby się wydawało, nowe gatunki kawy, czy wymyślne smaki, a sposoby parzenia kawy. Jest to wynik trendu nazwanego trzecią falą, zdobywającego coraz większą rzeszę zwolenników. Nic dziwnego, dzięki tym alternatywnym metodom przyrządzania kawy można odkryć całkiem nowe, niespotykane dotąd smaki. Columbus Coffee jako jedna z nielicznych sieci kawiarni na polskim rynku oferuje odkrywanie bogactwa smaków, jakie kryją się w ziarnach uprawianych w różnych zakątkach świata.

columbus-coffee-alternatywa-2015-1

Trzecia fala kawy została zapoczątkowana na świecie w latach 90. Ikoną zmian stała się amerykańska sieć kawiarni Stumptown w Portland w stanie Oregon. W Polsce zainteresowanie tym trendem zaczęło się w okolicach roku 2006-2010. Oznacza to nie tylko najwyższą jakość kawy, powrót do natury, ale też produkcję wysokogatunkowych ziaren. Założeniem nowego ruchu jest wyciąganie z kawy to co najlepsze, bez zbędnych dodatków w postaci cukru i mleka, które zaburzają prawdziwy smak.

Rodzaje alternatywnych metod parzenia kawy

Drip to doskonały odpowiednik dla americano – dzięki niemu można uzyskać delikatną w smaku kawę czarną. Potrafi też świetnie wydobywać z kawy subtelne nuty smakowe np. orzechowe, czy czekoladowe. Zaparzanie kawy w dripie jest bardzo proste, a daje niesamowity efekt. Używamy papierowego filtra, odmierzamy odpowiednią ilość wody i mielimy kawę, filtr zwilżamy odrobiną wody, by pozbyć się zapachu papieru, a potem wsypujemy kawę do filtra i zalewamy.

columbus-coffee-alternatywa-2015-13

columbus-coffee-alternatywa-2015-4

Aeopress to urządzenie do parzenia kawy stworzone w 2005 roku przez amerykańskiego konstruktora zabawek, Alana Adlera. Stanowi świetną alternatywę dla espresso. Aeopress daje duże możliwości modyfikacji parametrów parzenia. Ze względu na to, że wyglądem przypomina dużą strzykawkę, tak też jest nieraz nazywana. Zasada parzenia jest podobna jak w dripie – wkładamy filtr, zamaczamy go, wsypujemy kawę i wyciskamy napar do filiżanki. Aeopress daje kawę ciemną i odrobinę mętną, charakteryzującą się kwasowością i orzeźwieniem. To bardzo popularna metoda – doczekała się nawet własnych mistrzostw.

columbus-coffee-alternatywa-2015-20_Fotor_Collage

French Press – zaparzacz został opatentowany w 1929 roku przez włoskiego projektanta – Attillo Calimani z Milanu. Pewnie zastanawiacie się, skąd się wzięła nazwa nawiązująca do Francji. Otóż pierwsze urządzenia o podobnym zastosowaniu i metodzie działania zostały stworzone właśnie w tym kraju. Ta metoda pozwala przygotować kawę, która w smaku i konsystencji jest zbliżona do tradycyjnej kawy zalewanej gorącą wodą, może mieć jedynie bardziej goryczkowy smak.

columbus-coffee-alternatywa-2015-16

columbus-coffee-alternatywa-2015-17

columbus-coffee-alternatywa-2015-20

W Columbus Coffee do „alternatywy” wykorzystuje się single. Aktualnie są dostępne:

  • Colombia – 100% arabica, kawa bardzo zrównoważona, o pełnym smaku, dominują w niej aromaty orzecha oraz drewna,
  • Costa Rica – 100% arabica, kawa wypalana nieco ciemniej, niż większość arabik. Pozwala to na wyciągniecie z tej kawy nieco cierpkich aromatów, takich jak gorzka czekolada, czy też kakao.
  • Guatemala – 100% arabica, można delikatnie wyczuć w niej kwaskowatość. Kawa jest wypalana w średnim stopniu, przez co uzyskuje się słodkie zapachy, karmelowo-kwiatowe.

Columbus Coffee Barista to projekt edukacyjny, który ma za zadanie przybliżyć specjalne właściwości kawy i zarazić tą pasją innych. Duży nacisk jest także kładziony na alternatywne sposoby parzenia kawy, które dają możliwości odkrywania nowych smaków. Na każdym etapie parzenia kawy, barista ma kontrolę nad dozą kawy i wody, temperaturą oraz czasem, dzięki temu otrzymujemy doskonały w smaku napar.

Każdy nowy lokal sieci Columbus Coffee jest otwierany w tym formacie. Obecnie marka posiada cztery kawiarnie o profilu Barista. Jeśli ktoś ma ochotę poeksperymentować w domu, w kawiarniach Columbus Coffee możemy kupić asortyment do alternatyw.

kawa-columbus-coffee

columbus-coffee-alternatywa-2015-7

Artykuł powstał we współpracy z Columbus Coffee, które jest partnerem Szczecin Blog.

Zobacz również inne artykuły

  • wcaleniebarista

    Colombia – 100% arabica, kawa bardzo zrównoważona, o pełnym smaku, dominują w niej aromaty orzecha oraz drewna, – totalna głupota… jak można powiedzieć że wyczuwalny aromat drewna? Gdybym w notatniku kawowym przeczytał, że kawa posiada aromaty drewna odstawiłbym tę kawę od razu do najczarniejszej półki. Sieć Columbus obnaża się tym samym proponując ziarno niskiej jakości, a piszący wskazuje totalny brak wiedzy i kopiuje na żywca z strony Columbusa..

    • Tomek Atomek

      Konkurencja?

  • Tomek Atomek

    Dobrego mają dripa przez columbusa zaczela sie moja przygoda z kawa, teraz w domu tez sobie robie.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Spacer po Szczecinie z aparatem #8 – piękna lutowa niedziela

Obserwuj Szczecin Blog na Instagramie Akademik Korab Akademii Morskiej - każde pietro ma inny kolor rolet. Szczegóły, a od razu...

Zamknij