Gastronomia/handel 4

Herszt ze Szczecina – Restauracja Harnaś

Harnaś Ma już 8 lat (powstał w 2009 roku). Aż wierzyć się nie chce, że odwiedzamy go dopiero teraz. Odwiedzamy ze Szczecinblogiem, bo prywatnie bywaliśmy tam już nie raz. A jest ku temu okazja, ponieważ na początku roku Harnaś przeszedł mocny remont i odświeżenie kilku ważnych elementów wnętrza. Przyszliśmy więc na obiad i przy okazji sprawdziliśmy, co się zmieniło.

Harnaś znajduje się na Podzamczu (Rynek Sienny) w pięknej, niebieskiej kamienicy, która mocno wyróżnia się koloroem i wykończeniem w okolicy.

Harnaś znajduje się na Podzamczu (Rynek Sienny) w pięknej, niebieskiej kamienicy, która mocno wyróżnia się w okolicy kolorem i wykończeniem.

Harnaś oznacza herszta bandy, przywódcę takiego właśnie jak Janosik.

Harnaś oznacza herszta bandy, przywódcę takiego właśnie jak Janosik.

Wchodząc do środka można od razu zauważyć, że wnętrze jest znacznie jaśniejsze. Właściciel restauracji podzielił się z nami szczegółowymi informacjami o tym, co zmieniło się po remoncie. Pojawiły się góralskie parzenice na barze pod daszkiem. Wszystkich gości wita teraz nowy napis „PIYKNIE SYCKIK ZAPROSOMY”. Na ścianie naprzeciwko wejścia pojawił się tańczący Janosik podświetlony od tyłu neonem. Możemy też zauważyć drewnianą antyramę z logo restauracji Harnaś. Dokonano renowacji wszystkich stołów i drewnianych ław. Na antresoli pojawił się nowy kredens, oczywiście z drewna. Parzenica w drewnianej ramie podświetlonej neonem również pojawiła się na antresoli. W całej restauracji możemy zauważyć mnóstwo nowych dekoracji nawiązujących do góralskiego i staropolskiego klimatu. Jest przytulnie, ciepło i miło.

Liczne dodatki w postaci przeróżnych ozdób nawiązujących do górlaszczyzny i Polski, nadają miejscu swojski klimat.

Liczne dodatki w postaci przeróżnych ozdób nawiązujących do górlaszczyzny i Polski, nadają miejscu swojski klimat.

harnas-szczecin (6 of 38)

harnas-szczecin (7 of 38)

Harnaś jest zdobywcą licznych nagród i wyróżnień. Jeśli na szczecińskim rynku restauracja utrzymuje się już osiem lat - to musi być dobra. Koniec, kropka.

Harnaś jest zdobywcą licznych nagród i wyróżnień. Jeśli na szczecińskim rynku restauracja utrzymuje się już osiem lat – to musi być dobra. Koniec, kropka.

harnas (15 of 56)

W ramach remontu odnowiono też łazienki dla gości oraz kuchnię. Wymieniono instalacje sanitarne, usprawniono działanie wentylacji. Kuchnia została powiększona i przebudowana tak, aby restauracja była w stanie obsłużyć nawet 100 osób jednocześnie, bo tyle maksymalnie może komfortowo gościć restauracja na 3 poziomach (do tego jest jeszcze ogródek letni). Odnowienie ogródka letniego planowane jest na wiosnę, tuż przed rozpoczęciem ścisłego sezonu.

harnas-szczecin (13 of 38)

Wybór w menu jest dość szeroki, zdecydowanie każdy znajdzie tutaj coś dla siebie – karta zawiera ponad 50 pozycji dań i smakołyków. Nazwy nawiązują do folkloru, możemy więc spróbować potraw takich jak Cycek Maryny Poniewierany, Skok w Bok, Skurkowany Baca czy Warkocz Hanki z Zielenią. Jednak najczęściej zamawiane, kultowe danie tego miejsca to placek po zbójnicku. Jest to duży placek ziemniaczany z gęstym sosem i mięsem. Ziemniaki ucierane są dopiero w momencie zamówienia dania, dzięki czemu każdy placek smakuje bardzo świeżo i aromatycznie.

Jedną taką porcją można się naprawdę najeść. To mówię ja, ważę prawie 100 kilo.

Jedną taką porcją można się naprawdę najeść. To mówię ja, ważę prawie 100 kilo.

"Cycek na bocku z pyrkami i zieleniną" - nazwy są piknie po górolsku hej!

„Cycek na bocku z pyrkami i zieleniną” – nazwy są piknie po góralsku hej!

harnas (43 of 56)

Harnaś jest lokalem o sporej przestrzeni. Są łącznie trzy poziomy, antresola, parter i bardzo klimatyczna piwnica. Wszystko wykończone drewnem, kamieniem i różnymi góralskimi i staropolskimi ozdobami. Gdy robi się cieplej, do dyspozycji jest też bardzo duży ogródek na zewnątrz. Jest to świetne miejsce, bo plac jest wyłączony z ruchu ulicznego, nie przeszkadzają więc samochody. Można się zrelaksować, mimo że to centrum miasta.

Piwnica cała w cegle, z delikatnym oświetleniem, ma w sobie dużo klimatu starej karczmy. Aż chce się tam przyjść i pobiesiadować.

Piwnica cała w cegle, z delikatnym oświetleniem, ma w sobie dużo klimatu starej karczmy. Aż chce się tam przyjść i pobiesiadować.

Antresola to w rzeczywistości spora przestrzeń. Trzeba jednak tam wejść, aby to zobaczyć.

Antresola to w rzeczywistości spora przestrzeń. Trzeba jednak tam wejść, aby to zobaczyć.

Drewno daje poczucie ciepła.

Drewno daje poczucie ciepła.

Przez okno widać "Sami Swoi". Restauracje mocno zaprzyjaźnione. Czasem gadają do siebie na Facebooku.

Przez okno widać „Sami Swoi”. Restauracje mocno zaprzyjaźnione. Czasem gadają do siebie na Facebooku.

harnas-szczecin (27 of 38)

harnas (27 of 56)

Harnaś, chociaż przytulny (z powodu dużej ilości drewna), to ostatecznie spora przestrzeń, gdzie można zrobić nawet sporą imprezę dla kilkudziesięciu osób.

Harnaś, chociaż przytulny (z powodu dużej ilości drewna), to ostatecznie spora przestrzeń, gdzie można zrobić nawet sporą imprezę dla kilkudziesięciu osób.

Wpis powstał we współpracy z Restauracją Harnaś, która znajduje się na ulicy Siennej 7.

Polub Harnasia na Facebooku:

Zobacz również inne artykuły

  • name

    ech te firanki w oknach, jak na krupówkach

  • Ja

    Kiedyś jedzenie było w porządku, ze znajomymi bywaliśmy kilka razy w rygodniu!! niestety dobre zawsze musi trwać krótko , od dawna jedzenie jest po prostu nie dobre. Czuć że mrożone i pełno chemi, sosy z proszku

  • nazwa

    ceny, ceny, podaj ceny

  • Leon

    I już człowiek jest głodny jak czyta o jedzeniu ;)
    Ale polecam restaurację hotelu Dana, z jednej strony tradycyjna a z drugiej świeża kuchnia.
    Dobre miejsce np. na kolację we dwoje :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Otwieram maila, a tam fuckup, fuckup, fuckup. 8 wniosków po FuckUp Story

Porażki są nieodłącznym elementem każdej działalności gospodarczej. Nic więc dziwnego, że osoby rozpoczynające swoją przygodę z biznesem obawiają się popełnienia...

Zamknij