Do kawowej mapy Szczecina dołączył Niedźwiedź w Koronie znajdujący się na ul. Śląskiej 7/U4 (wejście od Jagiellońskiej). To coś więcej niż kawiarnia, gdzie można się napić wyśmienitej, wypalanej na miejscu kawy. To historia i ludzie, którzy ją tworzą.
Niedźwiedź w Koronie zastąpił funkcjonującą od 1912 roku palarnię kawy Korona. Oprócz miejsca, przejął również ważny obowiązek: zaopatrywanie lokalnych coffeegeeków w doskonałą kawę wysokiej jakości. Oferta kawiarni obejmuje także śniadania, obiady i przekąski. Ludzie tworzący to miejsce kochają to, co robią, dlatego wszystkie produkty są naprawdę smaczne.

Klimatyczne wnętrze kawiarni
Klimat tworzą ludzie
Załoga Niedźwiedzia to ludzie z pasją, którzy ciężko pracują na wysoką jakość produktów. Zależy im, aby goście delektowali się znakomitym smakiem kawy, w przyjemnej atmosferze, w miejscu nasączonym historią. Kto może Cię zaskoczyć baristycznymi sztuczkami?
Menadżerem i baristą kawiarni jest Misza. Jego dokładne pochodzenie jest dla wszystkich zagadką. Prawdopodobnie przyjechał do nas z Bliskiego Wschodu, żeby pokazać Polakom czym jest prawdziwa kawa po turecku. Często gada w swoim dziwnym języku, ale jest spoko. Swoją tajemną wiedzą nie dzieli się ze wszystkimi, ale jeśli chcesz spróbować coś od niego wyciągnąć to wpadaj do niego na zmiany.

Mistrz Misza robi zadymę

Świeże kanapki czekają na łasuchów
Miejsce
Niedźwiedź w Koronie znajduje się w starej kamienicy w centrum miasta dodając jej uroku. Rewitalizacja zabytkowej palarni jest niezwykle cennym posunięciem, które powinno być docenione przez szczecinian. To miejsce staje się nowoczesną wizytówką naszego miasta. Nowością jest stworzenie wspólnego ogródka w podwórzu kamienicy, z dużym stołem dla gości kawiarni. Udało się to dzięki zgodzie mieszkańców i pozwoleniu wspólnoty. Niedźwiedź w Koronie zyskał dodatkową przestrzeń, a społeczność ciekawe, zielone otoczenie. Da się? Tak!

Historia lokalu zamknięta w jednym plakacie

Oryginalne menu na ścianie (Zwróćcie uwagę na ostatnią pozycję:)

Piec do palenia kawy

Kiedy Misza wpada na szalony pomysł palą się wszystkie lampki…

A kuku!

Ogródek w podwórku kamienicy
Co można znaleźć w menu?
Kawa – shocik, czyli espresso, cappuccino, kawa parzona w aeropressie lub we włoskiej kafetierce
Lemoniada – arbuzowa, pietruszkowa
Śniadanie, Lunch – owsianka z cynamonem, syropem klonowym, jogurtem i owocami, zestaw past z pieczywem, kanapka z kozim serem i warzywami, zapiekanka z warzywami, chłodnik, makaron z pesto
Ciasta – brownie, sernik lawendowy i chałwowy, tarta wiśniowa, cytrynowa
W kawiarni będą organizowane także różne warsztaty, wydarzenia związane z kawą, herbatą, czy jedzeniem. Jedną z pierwszych tego typu inicjatyw jest Szczecińska Liga Siorbania, czyli rywalizacja dwóch baristów. Odbyły się już dwie edycje konkursu. Zawodnicy mają do skosztowania kilka różnych kaw. Kiedy bariści się odwracają, kawy są zamieniane miejscami. Zadaniem jest jak najszybsze ułożenie ich w pierwotnej kolejności. Kto pierwszy, ten lepszy! W następnych rundach zabawa się rozkręca – do baristów dołącza publiczność, dzieląc się na drużyny. Celem Ligi Siorbania jest zaangażowanie osób, które nie mają doświadczenia z kawą, a w ten sposób się w to wciągają. Zawody będą się odbywać co miesiąc.
Bądź na bieżąco i sprawdzaj co u Niedźwiedzia na Facebooku:

Pyszny deser od Niedźwiedzia

Palona na miejscu kawa kosztuje od 35 zł za 250 g

Aromatyczna, wyśmienita kawa od Niedźwiedzia

Niedźwiedź pilnuje, czy każdemu smakuje!

Niedźwiedź mówi „papa” i zaprasza ponownie!