Na placu Zwycięstwa (przy Medicusie) otworzył się nowy lokal Artisan o bardzo ciekawym formacie. Jest to połączenie piekarni, cukierni, lodziarni i bistro w jednym miejscu.
Artisan to nowy brand na naszym lokalnym rynku, odpowiedzialne są za nią osoby związane z piekarnią Bagietka. Chcą wykorzystać swoje 15-letnie doświadczenie w oferowaniu pieczywa i słodkości oraz wzbogacać ofertę o nowe elementy. Artisan po francusku znaczy rzemieślnik i takie właśnie podejście wyznają właściciele lokalu. Ich produkty odznaczają się naturalnością, charakteryzują się rzemieślniczym wykonaniem i starannością przygotowania.
Co znajdziemy w menu Artisan?
Pieczywo – cala gama produktów według tradycyjnych receptur. Zakwas gronowy jest wykorzystywany również przy wypieku pieczywa pszennego (nie tylko ciemnego). Produkty są wypiekane na miejscu metodą „slow baking” w ciągu dnia, na bieżąco.
Przez większość godzin otwarcia lokalu piekarz jest dostępny na miejscu, więc można z nim porozmawiać, dowiedzieć się szczegółów na temat wypieków. W ofercie znajdziemy też produkty z niską zawartością glutenu.
Wyroby cukiernicze – własne receptury na bazie jogurtów i konfitur własnego wyrobu, ciasta, torty, szarlotki, serniki – do wyboru, do koloru.
Kanapki – prosto z pieca, podawane na ciepło. Do wyboru mamy kanapki z bekonem, tuńczykiem, wołowiną, kurczakiem, łososiem i warzywami. Dostępne są również kanapki na zimno – na miejscu i na wynos.
Artisan to również miejsce, gdzie można zjeść śniadanie przygotowywane z produktów z menu Artisanu. W chwili obecnej dostępne są śniadania w stylu hiszpańskim, polskim oraz angielskim nawiązujące smakami do tych krajów.
Sałatki – robione na miejscu, do wyboru: z ananasem, szynką szwarwaldzką, wędzonym łososiem (moja ulubiona), serem camembert, piersią kurczaka
Zupy – krem z pomidorów, zielony groszek, krem z brokułów, pikantny krem z dyni i zupy na słodko.
W menu znajdziemy również pierogi (kapusta z grzybami, szpinak, ruskie, pieczarki z kurczakiem), naleśniki, ryż na mleku.
Od pierwszego dnia wiosny w ofercie pojawią się również lody rzemieślnicze. Dostępne będą m.in. smaki: ser gorgonzola, whisky z kawą, nutella, arbuz, mango, truskawka, malina, jogurt, grapefruit, Cassis (czarna porzeczka), czekolada, Snickers, wanilia, śmietanka, orzech laskowy. Lody będą porcjowane w różnej postaci: na gałki nakładane do wafelków oraz na talerzyki. Duży nacisk będzie kładziony na tradycyjne smaki lodów, znane z czasów dzieciństwa, chociaż jak widać pojawiać się będą też niecodzienne smaki.
Z napojów znajdziemy pełną gamę kawy (wg autorskiej mieszanki Artisan), soki owocowe i lemoniady Prowiant (cytrynowe, pomarańczowe oraz rabarbarowe). Niebawem mają się pojawić kawy mrożone w ofercie.
Cieszy mnie bardzo, że w Szczecinie pojawia się coraz więcej miejsc, w których możemy napić się dobrej kawy i zjeść coś na szybko, co nie jest fast-foodem. Różnego rodzaju eksperymenty w formatach lokali, menu, lokalizacjach na pewno mają wpływ na cały rynek (inspirują), zachęcają innych przedsiębiorców do szukania nowych rozwiązań, a dla klientów – to szansa na poznanie nowych smaków, połączeń składników. Artisan bardzo dobrze trafił z lokalizacją, przez okolice Placu Zwycięstwa przewija się codziennie mnóstwo osób.
Z biegiem czasu mają się pojawić kolejne lokale pod marką Artisan.
Ceny poszczególnych produktów
Śniadania – 12,90
Sandwiche na ciepło – 11,90
Naleśniki – 11,90
Sałatki – 9,90 – 10,90
Kanapki – 5,90
Zupy – 7,90
Herbaty – 4,50
Kawy – 3,90 – 8,90
Artisan znajdziemy na Facebooku oraz na stronie internetowej Artisan.best, gdzie na bieżąco będą publikowane nowości z oferty.
Artykuł powstał we współpracy z lokalem Artisan, które jest partnerem Szczecin Blog.