Gastronomia/handel 5

Co Szczecin ma wspólnego z Tunezją?

Nie jest to na pewno pogoda. Jeśli jednak poszukamy, znajdziemy powiązanie pomiędzy naszym miastem, a odległym krajem w Afryce. Od maja w Szczecinie działa salon Tunispol. Lokal znajduje się w Centrum Handlowym Nowy Turzyn przy ulicy 5 lipca 16.

Jest to jeden z wiodących importerów oliwy z oliwek. Z tego co udało mi się dowiedzieć, niebawem w ofercie mają pojawić się również inne produkty sprowadzane z Tunezji, a wszystko po bardzo przystępnych cenach.

Aktualnie w ofercie znajdziemy najwyższej jakości, tłoczoną na zimno oliwę z oliwek (różne pojemności – od małych buteleczek 250 ml, aż po duże pojemniki po 5 L). Interesująca jest oliwa z oliwek smakowa wersji BIO – tutaj do wyboru mamy następujące smaki: bazylia, cytryna, czosnek, papryka oraz zioła. Miałem okazję próbować każdą z nich – najbardziej pasuje mi oliwa bazyliowa, idealna do sałatek, pomidorów z mozzarellą.

tunispol-szczecin-5-lipca-oliwy-01

Oferta przeznaczona jest zarówno dla hurtowników, gastronomii, jak i osób indywidualnych. Ze Szczecina z produktów Tunispol korzysta już kilka lokali gastronomicznych – są to m.in. Cafe Popularna, Per Se, Aramia, Fabryka, Kawka i Karafka, Dieta Bar, Red Rocket Shore.

Możecie udać się w odwiedziny do sklepu Tunispol, aby spróbować poszczególnych oliw. Dla każdego dostępna jest mała degustacja, która oczywiście jest bezpłatna.

Produkty testował już Leszek Wodnicki, znany z programu Master Chef

Polub Tunispol na FB

Cieszy mnie bardzo, że w Szczecinie powstają tego typu (wydawałoby się) niszowe biznesy, które ponad wszystko stawiają na jakość.

tunispol-szczecin-5-lipca-oliwy-01-9

Poznaj Tunispol podczas warsztatów kulinarnych

28 września o godzinie 12:00 w salonie Tunispol przy 5 lipca 16 odbędą się warsztaty kuliarne organizowane razem z blogiem Czarodziejska Kraina. Udział w warsztatach jest bezpłatny, zgłoszeń można dokonywać pod e-mailem sklep@tunispol.pl, pod numerem telefonu 534 30 70 30 lub osobiście w salonie. Zgłoszenia przyjmowane są do 20 września 2014

Zaplanowany jest krótki wykład o oliwie (Skąd? Jak? Po co? Historia, pozyskiwanie, przetwarzanie, przeznaczenie). W ramach warsztatów odbędzie się również wspólne przygotowywanie tunezyjskich przekąsek i oczywiście wspólna konsumpcja. Warto się wybrać.

Artykuł powstał w ramach współpracy z Tunispol, który jest partnerem Szczecin Blog.

Zobacz również inne artykuły

Przeczytaj poprzedni wpis:
Bo razem można więcej – czyli Podzamcze.org

Co dalej z Podzamczem? Czego potrzebuje ten obszar? Jaka przyszłość czeka to miejsce O m.in. te kwestie pytałem Arka Bujasa...

Zamknij