Nie bez powodu kuchnia włoska jest drugą najpopularniejszą kuchnią europejską. Niesie ze sobą aromaty ziół i przypraw oraz dużą ilość świeżych warzyw. Przy al. Wyzwolenia 42 (niedaleko CH Fala) od niedawna funkcjonuje nowy lokal z włoską kuchnią: Rozmaryn – Pracownia dobrych smaków.
Jest to miejsce utrzymane w industrialnym stylu oferujące kuchnię włoską w nowoczesnym wydaniu. Dodatkowo w menu pojawiają się potrawy przyrządzane w niekonwencjonalny sposób – często podpatrzone przez właściciela podczas jego podróży.
W najbliższym czasie w lokalu oferowane będą produkty wypiekane na miejscu. W menu znajdziemy: dania mięsne, wegetariańskie, zupy, pizze, dania rybne, sałatki, dania z wołowiny, dania mączne. Lokal posiada też koncesję na alkohol.
Jak sama nazwa wskazuje, doskonały smak potraw będzie osiągany przez zioła i przyprawy, bez żadnych dodatków szkodliwej chemii.
Przykładowe ceny z menu:
Pizza Capriciosa z włoskiej mąki – 19 zł
Stek z antrykotu argentyńskiego, łódeczki ziemniaczane w ziołach, jarmuż, sos bernaise – 45 zł
Risotto na białym winie, z kurkami i szalotką – 26 zł
Pappardelle ze szparagami i ricottą, posypane prażonymi migdałami – 21 zł
Na deser można zjeść Creme Brulee, Tiramisu albo Panna Cottę w cenie 10 zł.
Wkrótce w lokalu zostanie także uruchomiona piekarenka z własnymi wypiekami wyprodukowanymi na miejscu.