pyszne borki
Gastronomia/handel 4

Charbel – Wreszcie porządny Kebab Haus na Prawobrzeżu

Mieszkałem na Prawobrzeżu od urodzenia. Z lokalami tutaj zawsze było różnie. Teraz jest ich więcej, bo mamy sporo sieciówek typu McDonalds czy KFC i Marco Polo. Nigdy miejsca nie zagrzała jednak żadna porządniejsza restauracja, czy lokal gastronomiczny z ambitną i interesującą ofertą. Wygląda na to, że wreszcie coś ma szansę się w tym temacie zmienić na lepsze, bo miejsce starego szaszłyka Merkury (i Mak Kwaka) zastąpił właśnie Charbel Kebab Haus. Pod „przykrywką” kebaba mamy lokal formatu premium z całkiem przystępnymi cenami. Ale o szczegółach poniżej, zacznijmy od menu.

Dokładna lokalizacja to ulica Rydla 51 w samym środku sławnych „Heliosów”, czyli kiedyś jedynych tutaj domów handlowych. Obecnie znajduje się tu mnóstwo mniejszych sklepów stanowiących przeciwwagę do Reala, Kauflanda, Carrefoura i Outletu, które są w promieniu jednego kilometra.

charbel-kebab-haus-szczecin-12

Do wyboru jest kebab w bułce (9,95), Börek (5,90-8,90), Rollo, Pita, Kebab na talerzu i kebab w boxie. Dostępne są też sałatki, więc każdy powinien coś dla siebie znaleźć.

pyszne borki

Börki są też w dwóch wariantach cenowych,
zależnie od składników. Ludzie chętnie kupują je na wynos jako przekąska podczas meczu lub innej imprezy w domu.

Oprócz kilku drobniejszych dodatków, to w zasadzie wszystko, jeśli chodzi o menu. I bardzo dobrze! Lepiej jest mieć krótkie menu, w którym wszystko jest świeże i dobre niż wielką księgę potraw, gdzie znajdziesz 45 pozycji, ale kucharz musi czytać z kartki jak się właściwie robi połowę z nich. Tutaj jest konkretnie i na temat. Oferta jest krótka i treściwa. Kebaby można zaliczyć do klasy premium. Nie myślałem, że to się kiedykolwiek zdarzy, że słowa kebab i premium pojawią się kiedykolwiek w jednym zdaniu razem. A jednak! Bułki własnoręcznie wypiekane na miejscu, na specjalnej mące według autorskiej receptury. Nie ma tutaj mrożonych półproduktów, wszystko wyrabiane jest na miejscu. Potrawy doprawiane są między innymi miętą i cytryną oraz owczym serem (tak jak oryginalny kebab). Sporą różnicę robi też sałata w kebabie, co nie jest standardem (jak kapusta).

Konkretnie - ten Pan piecze bułki w piecu na zdjęciu.

Konkretnie – ten Pan piecze bułki w piecu na zdjęciu.

zdjecia (31 of 107)

zdjecia (33 of 107)

Na szczególną uwagę zasługują też wspominane wcześniej Börki podawane w przeróżnych wariacjach mięsnych i ze szpinakiem. Do nich możemy też wybrać sos.

zdjecia (13 of 107)

Tak wygląda Börek w wersji na talerzu, pokrojona w paski, żeby wygodniej się jadło.

Tak wygląda Börek w wersji na talerzu, pokrojona w paski, żeby wygodniej się jadło.

Jako napój warto spróbować ayran, który jest przygotowywany na miejscu i stanowi tradycyjny napój na bazie jogurtu. Dostępna też jest oryginalna turecka oranżada oraz nektar mango. Z alkoholi znajdziemy piwo z beczki.

charbel-kebab-haus-szczecin-6

Börki to świetna opcja jeśli nie jesteśmy bardzo głodni, ale mamy ochotę na coś ciepłego i dobrego. Ciasto jest bardzo cienkie i chrupiące, a nadzienie soczyste i pełne smaku. Bez przesadnego przyprawiania, liczy się smak składników i sosu. Przejdźmy do następnych potraw. Wersja bezmięsna jest też ukłonem w kierunku osób, które nie jedzą mięsa. Podobnie jak rollo wegetariańskie i smażone warzywa. Można też zamówić warzywne frytki z pietruszki lub marchewki. W ofercie ma też pojawić się kolejna tradycyjna potrawa, Lahmacun. Zainteresowanych zachęcam do przeczytania krótkiej notki w wikipedii. Lahmacun nazywane jest też turecką pizzą.


Krótki filmik pokazujący czego można spodziewać się zamawiając kebab na talerzu.

zdjecia (39 of 107)
Mięso jest bardzo dobre, a oprócz tradycyjnych surówek dostajemy też rewelacyjne grillowane warzywa. Obiektywnie rzecz ujmując jest to jeden z lepszych kebabów w Szczecinie, a na pewno najlepszy na Prawobrzeżu.

zdjecia (45 of 107)
Pita. Przy podawaniu przecinana jest na pół. Bardzo smaczny, chrupiący placek obwinięty wokół soczystych składników i dużej ilości mięsa. Porcja jest OGROMNA. Jedną pitę można spokojnie zamówić dla dwóch osób i też będzie dobrze.

Podejście właścicieli i pracowników do lokalu widać po takich właśnie szczegółach.

Podejście właścicieli i pracowników do lokalu widać po takich właśnie szczegółach.

zdjecia (24 of 107)

W lokalu jest bardzo czysto. Wykończony jest w ciekawym stylu. Dominuje drewno, cegła i szkło. Centralnym elementem sali jest duży wspólny stół, przy którym może usiąść jednocześnie dużo osób (social table). Całość daje przytulne wrażenie i ciepły klimat. Można płacić kartą i jest wifi dla klientów. Lokal otworzył się w kwietniu 2015 i po spędzeniu w nim ponad godziny w mało atrakcyjnym momencie jak na kebab (bo o 11 rano), można zauważyć wyraźny ruch. Co chwila ktoś wchodzi, coś zamawia. Gdy jest ciepło, można usiąść również na zewnątrz, lokal jest z dala od ulic i nie ma tam ruchu samochodów. Z drugiej strony około 20 metrów od lokalu jest duży i bezpłatny parking. To też mała zaleta mieszkania na Prawobrzeżu, nie ma tutaj czegoś takiego jak płatny parking :).

Bezpośrednio na sali znajdziemy designerską umywalkę, gdzie w każdej chwili można umyć ręce. Biorąc pod uwagę, że większość potraw jemy palcami, to bardzo przydatne rozwiązanie.  Po tym jak je tutaj zobaczyłem, nie rozumiem dlaczego w innych lokalach tego nie ma.

Bezpośrednio na sali znajdziemy designerską umywalkę, gdzie w każdej chwili można umyć ręce. Biorąc pod uwagę, że większość potraw jemy palcami, to bardzo przydatne rozwiązanie. Po tym jak je tutaj zobaczyłem, nie rozumiem dlaczego w innych lokalach tego nie ma.

zdjecia (8 of 107)

A to ja :). Tam w szybie.

A to ja :). Tam w szybie.

zdjecia (16 of 107)

Siedzimy na takich sympatycznych, futrzastych stołeczkach.

Siedzimy na takich sympatycznych, futrzastych stołeczkach.

zdjecia (29 of 107)

Do dyspozycji gości jest iPad, który pewnie umili czas najmłodszym. Miły gest i pokaz, że nawet w małym lokalu (bo metraż nie jest ogromny) można dostarczyć kilka wartościowych atrakcji.

Do dyspozycji gości jest iPad, który pewnie umili czas najmłodszym. Miły gest i pokaz, że nawet w małym lokalu (bo metraż nie jest ogromny) można dostarczyć kilka wartościowych atrakcji.

charbel-kebab-haus-szczecin-22

charbel-kebab-haus-szczecin-31

Polub Charbel Kebab Haus na Facebooku:

Zobacz również inne artykuły

Przeczytaj poprzedni wpis:
Mgła nad Szczecinem [video z drona]

Do tej pory Szczecin we mgle na blogu przedstawiałem jedynie na zdjęciach. Polecam zajrzeć do dwóch wpisów Spacer w mglistym...

Zamknij