Jeszcze ciepłe. Na Podzamczu ostatnio sporo się dzieje – otwierają się kolejne lokale gastronomiczne. Jednym z nich są Bajgle Króla Jana. Nowe miejsce mieści się na Nowym Rynku 6 (obok restauracji Niebo).
Bajgle w Szczecinie są już obecne (chociażby w Corona Coffee, od niedawna w Fabryce na Deptaku), lecz ten lokal będzie w pełni dedykowany właśnie temu przysmakowi.
Bajgle będą wypiekane na miejscu, jak zapowiadają właściciele ma to być jedyne takie miejsce w Szczecinie i jedno z nielicznych w całej Polsce. „Bułki z dziurką” są wypiekane według tradycyjnych receptur.
Bajgiel, obecny przez stulecia na Polskich stołach przysmak, wyemigrował za ocean pod koniec dziewiętnastego wieku i niemal zniknął z naszego jadłospisu. W ostatnich kilku dekadach to smaczne i pożywne pieczywo stało się niebywale popularne w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Wielkiej Brytanii, Niemczech czy Francji, a do nas wraca za sprawą entuzjastów i rzemieślniczych małych piekarń.
W Bajglach Króla Jana będziecie mieli okazję poczuć smak najprawdziwszych bajgli przygotowywanych na zakwasie, formowanych ręcznie, wypiekanych z pasją i serwowanych zarówno w formie kanapek, jak i pieczywa na wynos.
Ceny: – (wybór z menu):
zestaw śniadaniowy: bajgiel na słodko z kremem mascarpone i domową konfiturą plus kawa – 10 zł
Bajgiel full monty (chrupiący bekon, jajko sadzone, ser żółty, sałata) plus zupa dnia 16 zł
Brazylijska lemoniada (własnoręcznie robiona- mleko kokosowe, limonki, mleko słodzone, cukier trzcinowy) 12 zł
Oprócz bajgli w menu znajdziemy pożywne zupy, sałatki i desery, kawy, herbaty oraz inne napoje. Lokal jest czynny codziennie w godzinach 9:00 – 22:00.
Miejsce, do którego zdecydowanie będę chciał się wybrać.