Misz-Masz 0

„Niby Kiedy” jeśli nie teraz? Kulinaria i lifestyle

Mam duży sentyment do lokalnych, drukowanych, darmowych publikacji. Od wielu lat obserwuję ten rynek, jestem stałym czytelnikiem praktycznie wszystkich magazynów, czasopism, które się ukazują. Niektóre z nich gościły u nas tylko przez jakiś czas i nie są już wydawane (Aktivist, Freek, sic!, Poka Poka). Inne z kolei dobrze się trzymają i wygląda na to, że ich pozycja jest niezagrożona.

Do zacnego grona „printów” w listopadzie dołączył pierwszy w Szczecinie (i bardzo możliwe, że jedyny w Polsce) bezpłatny magazyn lifestylowy o kulinariach „Niby Kiedy”. Okładka wita nas dużym zdjęciem potrawy, wewnątrz sporo przepisów, apetyczne pełno stronicowe zdjęcia otoczone miejskim stylem życia: design, moda, wystrój wnętrz, zdrowy styl życia i podróże.

Magazyn Niby Kiedy wywodzi się z bloga o tej samej nazwie, który istnieje już od ponad roku. Opublikowanych zostało dotąd 6 wydań magazynu, który zebrał ponad 100 000 odsłon.

Trzon redakcji magazynu Niby Kiedy tworzą blogerki kulinarne: Dagny Walter-Wójcik, Edyta Docz, Gosia Grzywa, na co dzień prowadzą D.E.G Studio Reklamy. Wydawcą Niby Kiedy jest agencja reklamowa EVENEMA, która specjalizuje się w brandingu, kreacji i opracowywaniu strategii marketingowych.

niby-kiedy-szczecin-03

W ostatnich dniach o tym projekcie rozmawiałem z Mariką Gołdą – project managerem wydawnictwa.

  • Skąd pomysł na Niby Kiedy? Mam tu na myśli zarówno wersję internetową, jak i publikację drukowaną?
  • Pomysł na Niby Kiedy powstał z potrzeby tworzenia nowych rzeczy, doskonalenia warsztatu. Była to znakomita odskocznia od codzienności, czyli pracy w agencji reklamowej. Niby na nic nie ma czasu, a jednak na realizację pasji można i warto go znaleźć. Najpierw powstał blog www.nibykiedy.blogspot.com i cykliczne wydania magazynu w sieci, gdzie zebrał już ponad 100 000 odsłon. Druk był kolejnym krokiem, który zaplanowałyśmy tworząc bloga. Trzymamy się planu.

    niby-kiedy-szczecin-04

    • „Lifestylowy magazyn kulinarny” tak określony jest magazyn Niby Kiedy. Czy planujecie też rozszerzenie tematyki? Czy tylko i kulinaria i lifestyle? Chociaż pod to drugie możemy podciągnąć wszystko, nieprawdaż?
    • Kwintesencją magazynu Niby Kiedy są szeroko pojęte kulinaria. Duże zdjęcie potrawy na okładce, w środku smakowite fotografie robionych przez nas dań i nieskomplikowane przepisy, a do tego moda, uroda, design, podróże.

      Bo tak naprawdę Niby Kiedy to miejsce dla ludzi z pasją, a czy to będzie tworzenie smaków, przedmiotów, ubrań, fotografia czy zwiedzanie świata ma drugorzędne znaczenie. Każdy, kto robi ciekawe rzeczy jest dla nas interesujący.

      • Czy planujecie też inne akcje związane Niby Kiedy wychodzące poza Internet i papier? Zdradźcie trochę swoich planów.
      • Mamy mnóstwo pomysłów, ale na razie skupiamy sie na drukowanym Niby Kiedy, musi być inny, niż dostępne na rynku magazyny, piękny, wysmakowany i interesujący. Na tej bazie zbudujemy kolejne wydarzenia, nie tylko lokalne.

        • Jak oceniacie szczeciński rynek blogerów kulinarnych? Robiłem listę szczecińskich blogów i jest ich całkiem sporo, ba! była to jedna z liczniejszych grup tematycznych.
        • W wydaniu zimowym rozpoczynamy cykl prezentacji regionalnych blogerów kulinarnych. Większość osób działających w internecie tak samo jak my marzy o pokazaniu się w druku. Chcemy to umożliwić. Niby Kiedy ma być źródłem inspiracji i przyjemności.

          • Wiele osób przymierza się do wydawania magazynów papierowych (głównie lokalnych, darmowych). Z czym powinni się liczyć, jak trudny jest rynek magazynów papierowych? Czy możecie coś poradzić?
          • Na tym etapie jeszcze za wcześnie na ocenę sytuacji. Wiemy, że przed nami ciężka praca, bo chcemy tworzyć magazyn najwyższej jakości, a przy tym bardzo prawdziwy, szczery. Z reakcji na pierwsze wydanie drukowane wiemy już, że idziemy w dobrym kierunku i bardzo nas to cieszy.

            Przydatne linki

            niby-kiedy-szczecin-02

            niby-kiedy-szczecin-05

            niby-kiedy-szczecin-06

            niby-kiedy-szczecin-06

            niby-kiedy-szczecin-07

            Zobacz również inne artykuły

            Przeczytaj poprzedni wpis:
            „Ciężko jest prowadzić warzywniak, a jeszcze ciężej robić to w Internecie”

            Dziś chciałbym Was zaprosić na małą wycieczkę wraz z przewodnikiem po Business Link Szczecin. Mam okazję pracować tu na co...

            Zamknij