Gastronomia/handel, Szczecin 72

Największy przegląd gastronomiczno-handlowy w Szczecinie [listopad 2017]

Istny wysyp nowości. Jesień wygląda niezwykle interesująco w gastronomii i w handlu. Sporo ciekawych nowych lokali, nowych formatów koncentrujących się wokół konkretnych kuchni lub poszczególnych dań (“Ziczac” oraz “Wild West” – kuchnia amerykańska, Ole Bistro & Tapas – kuchnia hiszpańska). Jesień to również czas powrotów, jak Bro Burgers z lokalem stacjonarnym.

Na Facebooku oprócz Uśmiechnij się – jesteś w Szczecinie, prowadzę również profil Gastroszczecin. Będzie mi bardzo miło, jeśli go polubisz i dołączysz do naszej gastrospołeczności.

Otwarcie większego Galaxy

Otwarcie nowej części Galaxy zaplanowane jest na 15 listopada na godzinę 13:00.

Wśród nowych najemców znajdą się: Aldo, Calypso Fitness, Calzedonia, CCC, Cukiernia Sowa, DEICHMANN, Duka, Forever 21, Giacomo Conti, Go Sport, Grycan, Hebe, Homla, HOUSE, Jubitom, Księgarnie Świat Książki, Kubenz, Lancerto, Lavard, Le Creuset, Maurizio Benttoni, mBank, Media Expert, MEDICINE, MOHITO, Ochnik, Optyk Trendy, Paco Lorente, PEPCO, Próchnik, PUMA, RESERVED, Rossmann, Samsung, Semilac, Sephora, Sizeer, Smyk, Sony Center, Starbucks, Świat Zabawek, TEFAL-Home&Cook, Time Trend, Way to Beauty, WITTCHEN, Yankee Candle, Yves Rocher.

Źródło zdjęcia: Centrum Galaxy na FB

Gastronomia w Szczecinie w latach 70.

OTWARTE

  • Bro Burgers (ul. Generała Ludomiła Rayskiego) – już otwarte, pierwsi klienci już zjedli burgery,
  • Wild West (Bulwar Gdyński) – lokal z kuchnią amerykańską z burgerami o gigantycznych rozmiarach,
  • Ole Bistro & Tapas (Bulwar Gdyński) – kuchnia hiszpańska,
  • Ale trzoda (al. Powstańców Wielkopolskich, przy parku Pomorzańskim, na Pomorzanach) – lokal z burgerami i pulled pork.
  • American Diner Ziczac (al. Wyzwolenia – naprzeciwko Galaxy Centrum) – kuchnia amerykańska,
  • TechnoBar by hotel Vulcan (ul. Cyfrowa, Technopark Pomerania) – w zamian za Pomerania Canteen,
  • Ristorante Mamma Mia – restauracja włoska (al. Papieża Jana Pawła II) – w miejsce restauracji Avanti).
  • Kult Kebab (al. Wojska Polskiego) – znana trójmiejska sieciówka z kebabem w stylu berlińskim,
  • Tilt Meet & Eat Spot – pub (Deptak Bogusława) – w miejscu pubu Awangarda, pub z fliperami i grami na stole,
  • The Icon (al. Niepodległości) – nowy klub/dyskoteka, w miejsce eCUBAR,
  • Kobieta Club – (al. 3 Maja) – klub muzyczny o profilu hip-hop, r’n’b, trap
  • Balans Cafe (ul. Jagiellońska) – nowa kawiarnia,
  • Only Kebab (ul. Krzywoustego) – otwarcie po remoncie,
  • Zdrowe Wypieki (ul. Modra, Bezrzecze) – cukiernia 100% wegańska,
  • Restauracja Kids Arena (ul. Staszica) – restauracja, bogate menu, także na dowóz,
  • The Central Food (ul. Modra, Czerwona Torebka) – burger, chicken, gyros,
  • Dzika Kura (ul. Południowa, przy stacji Shell) – nowy food truck z kurczakami z wolnego wybiegu, burgery, wrapy, quesadilla, sosy własnej roboty,
  • Kurczak z węgla (ul. Bohaterów Warszawy, naprzeciwko Nowego Turzynu) – pieczone kurczaki na grillu węglowym, frytki i pita,
  • Grzęda (róg ul. Wielkopolskiej i al. Wyzwolenia) – tradycyjny kurczak z rożna,
  • Naleśnikarnia Zebra (ul. Śląska) – naleśniki na słodko i słono, w miejsce pizzerii MonDej.
  • Pijalnia Czekolady E. Wedel (pl. Hołdu Pruskiego, w miejsce Bramy Jazz Cafe) – pijalnia czekolady, kawiarnia, ciastkarnia,
  • Nautilus (ul. Kolumba) – nowy pokój od ESCapada
  • Centrum Galaxy – nowa część obiektu zostanie otwarta 15 listopada.
  • McFit (CH Kupiec) – nowa siłownia, miejsce czynne 24 godziny na dobę. Informacja dla Multisportowców: niestety karta w tej sieci nie obowiązuje.
  • Ukrainoczka (al. Niepodległości) – sklep z żywnością z Ukrainy,
  • Biała Szuflada (ul. Wyszyńskiego) – gabinet stomatologiczny
  • Magenta Kuchnie Szczecin (ul. Wyszyńskiego) – nowy salon meblowy
  • Pracownia Krawiecka Krafsova (ul. Witkiewicza) – nowy lokal w miejsce kwiaciarni
  • Lodowisko Gubałówka,

ZAMKNIĘTE

  • Masters Club (pl. Grunwaldzki),
  • London Pub (pl. Grunwaldzki),
  • Małpi Gaj (ul. Dworcowa) – remont, otwarcie w listopadzie,
  • Broadway Club (ul. Wyszyńskiego),
  • CUBAr/eCUBAR (al. Niepodległości),
  • Propaganda Pub (ul. Królowej Jadwigi) – lokal nieczynny od jakiegoś czasu, wisi baner lokal do wynajęcia, koniec pewnego etapu.
  • Kiełba & Wurst (ul. Ku Słońcu,przy CH Ster) – food truck z kiełbaskami niemieckimi, Kartoffelsalat i frytkami belgijskimi, przerwa zimowa.
  • Buena Pinta (ul. Śląska) – tapas bar,
  • Pub Pizzeria MonDej (ul. Śląska),
  • Bez Ogródek (ul. Jana z Kolna),
  • Pomba Gira Juke Joint (al. Papieża Jana Pawła II),
  • Ministerstwo Śledzia i Wódki (ul. Śląska),
  • Mr. Wang Asian Food (ul. Bohaterów Warszawy, Nowy Turzyn) – nieczynne, remont, ma powrócić,
  • Teina Cafe (ul. Bohaterów Warszawy) – po wielu latach Teina nie wraca po wakacyjnej przerwie,

WKRÓTCE

  • Ziemniak i spółka (Deptak Bogusława) – to będzie trzeci lokal tej sieci,
  • Cafe Pod Ptakami (al. Jana Pawła II) – obok Cinamon Garden powstaje nowa kawiarnia,
  • Smoothie Island (CH Turzyn) – nowa pijalnia soków,
  • Pijalnia Czekolady E. Wedel (lokalizacja nieznana) – niebawem w Szczecinie ma się pojawić drugi lokal pod tym szyldem,
  • SŁODY – Multitap & Bistro (Czerwony Ratusz, pl. Batorego) – 15 kranów, piwne klasyki, cydry, wina musujące. Zapowiada się niezwykle obiecująco,
  • Nowa restauracja (ul. Wojciecha/Bogurodzicy) – powstaje tam duży nowy lokal, prawdopodobnie w rybnych klimatach, trwa montaż wyposażenia
  • Mała Francja (ul. Bohaterów Getta Warszawskiego) – miejsce z klimatem francuskim, otwarcie w styczniu 2018,
  • Otwarcie Grand Park Hotel (przy ul. Słowackiego) planowane jest na przełom listopada i grudnia.
  • Atelier mody Sylwii Majdan (al. Wojska Polskiego) – w lokalu po Lucynce i Paulince.

CIEKAWOSTKI

  • Pojawił się piąty odcinek gastronomicznego podcastu Kacpra Skoczylasa Markeating. Tym czasem odcinek dotyczy prawa w gastronomii.
  • Piekarnia na Manhattanie Pieczywo Myśliborskie akceptuje płatności Bitcoin, Cannabis coin i dash.
  • Browar Stara Komenda świętował 6-te urodziny! Ależ ten czas leci.
  • Niepokój – Escape Room pracuje nad czymś nowym. Na FB puścili małą zajawkę tematu.
    Polacy wydają coraz więcej na jedzenie poza domem. Kwota zostawiana w lokalach, zarówno w ciągu tygodnia, jak i podczas weekendowych wyjść, wynosi od 10 do 30 zł – takiej odpowiedzi udzieliło 32 proc. respondentów badania „Polska na Talerzu 2017”. Więcej informacji tutaj
  • W Paryżu otworzono pierwszą francuską restaurację dla nudystów. W O’naturel wszystko działa jak w normalnym lokalu gastronomicznym, tylko w szatni należy zostawić ubrania – informuje serwis rmf24.pl.
  • Wyróżniona trzema gwiazdkami Michelin restauracja ‚The Waterside Inn’ z Berkshire wprowadziła zakaz fotografowania jedzenia – informuje serwis fpiec.pl
  • Spółka Sfinks Polska, zarządzająca restauracjami Sphinx, Chłopskie Jadło, WOOK i Fabryka Pizzy, przejęła największą sieć pubów w Polsce – Piwiarnię Warki.
  • Hala Koszyki w Warszawie w ciągu roku przyciągnęła 3 mln gości.
  • Papa John’s (sieć pizzerii z USA) wchodzi do Polski. Pierwszy lokal zostanie otwarty w Warszawie w grudniu, planowane jest 20 pizzerii w całym mieście.

Polub GastroSzczecin na Facebooku

Współpraca

Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny lub handlowy i jesteś zainteresowany promocją swojego biznesu, skontaktuj się ze mną. Wspólnie zastanowimy się, w jaki sposób można to ugryźć i jak dotrzeć do poszczególnych grup oraz mieszkańców Szczecina.

Zdjęcie okładkowe pochodzi z profilu ZicZac na FB

Zobacz również inne artykuły

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tort, marchewki i startupy – 5 lat Geek Girls Carrots w Szczecinie [fotorelacja]

To już 5 lat odkąd Karotki pojawiły się w Szczecinie! Dziękujemy za tak liczne przybycie i wspólne świętowanie - to...

Zamknij