Gastronomia/handel, Szczecin 4

5 powodów dlaczego warto odwiedzić lokal Ceglana [fotorelacja]

Lokal Ceglana otworzył się w połowie maja. Dziś chciałbym zaprezentować Wam ten lokal pokazując jego atuty i ofertę. Ceglana łączy w sobie funkcje pubu, bistro i kawiarni.

Mieści się w XIX-wiecznych pruskich fortyfikacjach, a dokładnie w fortach Baterii Północnej, których historia sięga 1848 roku. Lokal oferuje sporą przestrzeń na różnego rodzaju spotkania: posiadówki przy piwie lub czymś mocniejszym, spotkania większych grup zorganizowanych np. integracje firmowe, ale także dobrze sprawdzi się, jako lokal na randkę. Można zjeść coś dobrego w formie przekąsek lub większych dań. Na szczególną uwagę zasługuje spora część ogródkowa, która cały czas jest rozbudowywana.

Od momentu otwarcia zarówno w ofercie, godzinach pracy kuchni, jak i systemie obsługi poczyniono spore zmiany, dostosowano je do wymagań klientów i charakteru tego miejsca. Aktualnie godziny otwarcia lokalu wyglądają następująco:

  • cześć kawiarniania – od godziny 12:00 do 18:00 – wejście od strony dworca PKP, pomiędzy wyjściem z nowej kładki, a wejściem na czwarty peron.
  • część pubowa/barowa – czynna jest od niedzieli do czwartku w godzinach 13:00 – 24:00 oraz w piątki w godzinach 13:00 do 2:00 w nocy.

Do 22:00 funkcjonuje pełna kuchnia, całe menu znajdziecie na stronie www.ceglana.pl, natomiast do 23:00 możemy zamówić przekąski (w piątki i soboty dostępne są do godziny 24:00). Więcej o jedzeniu jest w dalszej części publikacji.

Większość poniższych zdjęć wykonałem chwilę przed otwarciem lokalu, by głównie Wam ukazać przestrzenie i możliwości tego miejsca.

Nr 1 – Klimatyczne, industrialne wnętrza

Mocny atut tego miejsca. Neobarokowe wnętrza budują klimat Ceglanej. Miejsce to przez wiele lat stało niewykorzystane, potrzeba było naprawdę sporo pracy, chęci i starań, by doprowadzić je do obecnego stanu. Czasami zastanawiam się, ile jeszcze takich przestrzeni jest w naszym mieście, które czekają na zagospodarowanie.

Miejsca w Ceglanej jest naprawdę sporo.

Miejsca w Ceglanej jest naprawdę sporo.

Przy pierwszych odwiedzinach (jeszcze przed otwarciem) byłem zdziwiony, jak dużo miejsca udało się zagospodarować.

Przy pierwszych odwiedzinach (jeszcze przed otwarciem) byłem zdziwiony, jak dużo miejsca udało się zagospodarować.

Wnętrza wykonane są ze smakiem, dominuje cegła, a uroku dodają zachowane elementy z poprzedniej zabudowy.

Wnętrza wykonane są ze smakiem, dominuje cegła, a uroku dodają zachowane elementy z poprzedniej zabudowy.

W całym lokalu porozmieszczane są zdjęcia starego Szczecina.

W całym lokalu porozmieszczane są zdjęcia starego Szczecina.

W Ceglanej wewnątrz są trzy bary (dwa w części pubowej i jeden w części kawiarnianej).

W Ceglanej wewnątrz są trzy bary (dwa w części pubowej i jeden w części kawiarnianej).

Nr 2 – duży wybór jedzenia i nowości w menu

W menu znajdziemy różne kategorie jedzenia, w zależności od naszych preferencji i od tego, jak jesteśmy głodni. Są ciabatty, frytki (również z batatów), dania z grilla na większy głód, sałatki i przekąski. Nowościami w menu są:

  • Carpaccio wołowe z rukolą, kaparami, oliwkami Kalamata, serem Halloumi doprawione pieprzem i oliwą z oliwek,
  • Deska serów oraz deska tapas,
  • Filet z sandacza w sosie ogórkowo-cebulowym podany z kiełkami,
  • Zestaw grzanek z pastą z makreli, pastą z łososia i domowym paprykarzem.

Niebawem mają być wprowadzone również dania z łososiem oraz steki. Na słodko w ofercie znajdziemy domowe ciasta (m.in. jabłecznik i sernik). Zobaczcie poszczególne dania na zdjęciach poniżej:

Hiszpańskie kiełbaski Chorizo Fresco wykończone cydrem jabłkowym, podane z sałatką z hiszpańskimi piklami oraz z frytkami stekowymi

Hiszpańskie kiełbaski Chorizo Fresco wykończone cydrem jabłkowym, podane z sałatką z hiszpańskimi piklami oraz z frytkami stekowymi

Sałatka ze smażonym boczkiem, burakami, piklowaną dynią, białym serem i pestkami dyni.

Sałatka ze smażonym boczkiem, burakami, piklowaną dynią, białym serem i pestkami dyni.

Po lewej: bruschetty z pastą ze świeżych pomidorów z ziołami oraz z tapenadą oliwkową i serem Grana Padano. Po prawej: frytki z batatów + twarożek ziołowy.

Po lewej: bruschetty z pastą ze świeżych pomidorów z ziołami oraz z tapenadą oliwkową i serem Grana Padano.
Po prawej: frytki z batatów + twarożek ziołowy.

Sałatka z gruszkami w curry, serem pleśniowym, piklowaną w cydrze czerwoną cebulą i orzechami włoskimi.

Sałatka z gruszkami w curry, serem pleśniowym, piklowaną w cydrze czerwoną cebulą i orzechami włoskimi.

Szynka Serrano podana z hiszpańskimi piklami i grzankami

Szynka Serrano podana z hiszpańskimi piklami i grzankami

Nr 3 – miejsce dla dużych rezerwacji

Ceglana to lokal, gdzie można zarezerwować miejsce dla dużych grup. Bardzo często zdarzają się rezerwacje dla 20-30 osób.

Ceglana to lokal, gdzie można zarezerwować miejsce dla dużych grup. Bardzo często zdarzają się rezerwacje dla 10-30 osób.

W tym miejscu na otwarciu koncertowało OHO!KOKO. Całkiem niedawno zagospodarowano je na kolejne miejsca do siedzenia.

W tym miejscu na otwarciu koncertowało OHO!KOKO. Całkiem niedawno zagospodarowano je na kolejne miejsca do siedzenia.

Rezerwacji można dokonywać pod numerem telefonu 48 513 700 770.

Nr 4 – ogródki na ciepłe dni

Miejsca w ogródkach jest naprawdę sporo.

Miejsca w ogródkach jest naprawdę sporo.

Dostępne są stoliki, kilka kanap oraz hokery. Widać, że włożono wiele pracy w to miejsce, w szczególności, że ogródki od zera (wcześniej nic się tu nie znajdowało).

Dostępne są stoliki, kilka kanap oraz hokery. Widać, że włożono wiele pracy w to miejsce, w szczególności, że ogródki od zera (wcześniej nic się tu nie znajdowało).

Wieczorem miejsce nabiera zupełnie innego klimatu. Jest naprawdę estetycznie i miło.

Wieczorem miejsce nabiera zupełnie innego klimatu. Jest naprawdę estetycznie i miło.

ogrodki-ceglana-szczecin

Nr 5 – coś do picia

Menu alkoholowe jest spore. Zaczynając od piwa mamy do dyspozycji klasyczne pozycje, jak Żywiec i EB z beczki, piwa butelkowe cała rodzina Żywca, Heineken, Desperados, cydry Strongbow, piwa importowane i kraftowe m.in. Gessner Festbier, pszeniczny Kapuziner, Irlandzkie Ciemne, Lwówek Jankes, Pinta Oto Mata, Erdbeer Porter oraz szczególnie polecane na lato Jabłkowo – Miętowe.

Jeśli mamy ochotę na coś mocniejszego, w menu są shoty na syropach własnej produkcji (shot bazyliowy, korzenny oraz cytrynówka), drinki i koktajle alkoholowe (m.in. bazyliowy Collins, waniliowo-truskawkowa Margarita, arbuzowo-tymiankowe Martini), spory wybór wódek, win (butelki zaczynają się już od 35 zł), whisky (blended i single malt), rum, gin, tequila, likiery, wermuty. W skrócie pełna gama mocnych alkoholi.

Koktajle robione są na bazie syropów własnej produkcji: bazyliowy, pietruszkowy, korzenny, waniliowy, morelowy.

ceglana-szczecin-alkohol

W ofercie znajdują się również smoothie (z lewej exotic smoothie) oraz lemionady na bazie syropów własnej produkcji

W ofercie znajdują się również smoothie (z lewej exotic smoothie) oraz lemionady pietruszkowe, bazyliowe, truskawkowe na bazie syropów własnej produkcji

Dołącz do Ceglanej na Facebooku, by być na bieżąco

Artykuł powstał we współpracy z lokalem Ceglana, który jest partnerem Szczecin Blog.

Zobacz również inne artykuły

Przeczytaj poprzedni wpis:
Czy Szczecin będzie motopolis? Słów kilka o parkowaniu w naszym mieście

Dziś Stowarzyszenie Estetycznego i Nowoczesnego Szczecina opublikowało oświadczenie nt. planowanych zmian związanych z parkowaniem w naszym mieście. Miasto chce powiększyć...

Zamknij